Передплата 2024 «Добрий господар»

Здоров’я — на вітер

За шкідливу звичку курці розплачуються 10-30 роками життя

Уявіть, що в гостях вам запропонували скуштувати “салат” з миш’яку, ціаніду, формальдегіду, вуглекислого газу і синильної кислоти, заправлений нікотином та бензапіреном. Прийняли би таку пропозицію чи відхилили? То чому мовчите, коли хтось випускає вам в обличчя тютюновий дим? Чи й самі не проти зробити кілька затяжок?

«Скільки людям не говори, що куріння шкодить здоров’ю, для них це — не аргумент. На абонент у басейн чи велосипед грошей шкода. А на цигарках не економлять, бо для них це — “товар першої необхідності”, — каже лікар-кардіолог Оксана Кузьмяк. — Потім дивую­ться, чому з’явилися проблеми з тиском, чому без задишки на третій поверх піднятися не можуть, чому інфаркт стався у молодому віці. Зі згубною звичкою прощаються, коли у реанімацію потрапляють (так сталося і з моїм дядьком, який по три пачки на день викурював)”.

“Коли затягуєтеся цигаркою, виникає спазм судин, — пояснює лікар. — Зростає кількість серцевих скорочень (серце намагається активніше проштовхати кров). У цей час органи і тканини переживають кисневе голодування. Їм бракує поживних речовин. На цьому тлі може трапитися судинна катастрофа — інфаркт, інсульт тощо”. Свою чорну роботу робить і вуглекислий газ. Він “чіп­ляється” до гемоглобіну, перешкоджаючи еритроцитам переносити кисень.

90% хворих на рак легень померли через те, що курили. Серед тих, що померли від бронхіту і енфіземи курців, — 75%. А серед тих, кому віку вкоротила ішемічна хвороба серця, шкідливу звичку мав кожен четвертий.

25% курців помирає передчасно. За шкідливу звичку доведеться заплатити 10-30 роками життя (залежно від індивідуальних особливостей організму та кількості викурених сигарет).

Курці у 13 разів частіше потерпають від стенокардії. У 12 разів частіше мають інфаркт міокарда. У 10 разів частіше потерпають від виразки шлунка. У 30 разів частіше хворіють на рак легень.

Смертельна доза нікотину міститься... в одній пачці (якщо викурити її за раз). Підлітка можуть вбити і 10 цигарок.

Тютюн робить чоловіків імпотентами, а жінок — безплідними. Німецький лікар-гінеколог Бернхард не полінувався поцікавитися у 6 тис. безплідних жінок, чи є у них залежність від тютюну. 42% відповіли, що так. 54% зізналися, що є пасивними курцями. І лише 4% і самі не курили, і іншим не дозволяли себе обкурювати.

Кожна третя жінка-курець народжує недоношену дитину. “Фахівці давно підрахували: якщо усі жінки репродуктивного віку кинуть курити, кількість випадків смерті плоду і немовлят зменшиться на 10%, — каже кандидат медичних наук, лікар-акушер-гінеколог Марта Дорошенко-Кравчик. — Нікотин потрапляє в організм плоду трансплацентарно (через кров).

Концентрація токсинів збільшує­ться удвічі. Такі дітки народжуються з малою вагою, оскільки їхній мозок переживає кисневе голодування (гіпоксію). Дитину наражає на ризик не тільки та жінка, яка курить, а й та, яка перебуває у задимленому приміщенні (т. зв. пасивний курець). І навіть та жінка, яка кинула палити... рік чи два тому!”.

Кидати палити намагаються практично всі курці. А вдається це — одиницям. Чому? По-перше, бракує мотивації (такої потужної як хвороба чи вагітність). По-друге, підводить сила волі. Та й те, як людина виконує обіцянку, ніхто не контролює. Ці поради запозичили на одному з форумів для курців. Може, й вам вони стануть у нагоді.

Замість пачки цигарок покладіть до сумки плитку шоколаду чи пакетик соняшникового насіння. Коли виникає бажання затягнутися тютюновим димом, жуйте. Декому допомагає. Головне — вчасно зупинитися, щоб не набрати зай­вих кілограмів.

А цей спосіб підійде економним людям. Якщо кожного дня викурюєте по пачці, а пачка коштує 10 гривень, порахуйте, скільки витрачаєте за місяць. А за рік? А якщо пускаєте за віт­ром щодня по 2-3 пачки, ще й надаєте перевагу дорогим маркам? Чи не краще було би витратити ці гроші на щось більш корисне?

Замість того, щоб викурювати за день пачку, викурюйте для початку половину. Поступово зменшуйте “дозу” — дев’ять цигарок, вісім, сім... І так, поки не дійдете до однієї. А відмовитися від одного-єдиного перекуру буде легше, ніж одразу від двадцятьох.

Кидайте палити “за компанію” — з приятелем, колегою по роботі, дружиною. Але це обов’язково має бути людина, з якою проводите багато часу. За порушення правил призначте штраф. “Засікли” друга з цигаркою — хай платить 50 гривень.

Якщо комусь з ваших знайомих вдалося позбутися шкідливої звички, хай поділиться досвідом.

Вас не лякають страшні написи на пачках цигарок? І справді, якщо ви — жінка, чого боятися імпотенції? Та й чоловіка не злякає попередження, що “куріння провокує вади розвитку у плоду”. Випишіть на листку ті загрози, які справді вганяють у холодний піт. Наприклад, “через цигарки захворію на рак і помру. Мені залишилося жити два роки”. Або адресне звернення на кшталт “Василю, хочеш жити — кидай палити!”. Папірець приклейте до пачки. Напис читайте щоразу, коли виймаєте цигарку.

Спробуйте голкотерапію або кодування. Не бійтесь — боляче не буде. Голкотерапевт введе голки у кілька точок на вушній раковині і “рефлекс курця” має зникнути, як роса на сонці. Психотерапевт проведе сеанс гіпнозу, під час якого дасть вам установку не курити. Мало би допомогти, якщо маєте піддатливу до таких речей психіку...

Сходіть в аптеку — може, вам там щось порадять. Наприклад, антинікотиновий пластир. Ця хитромудра штучка буде постачати у ваш організм нікотин через шкіру. Але є одна заковика: фізична залежність від тютюну зникне, а психологічна — залишиться.

Почитайте світовий бестселер — книгу Алена Карра “Легкий спосіб кинути палити”. Цей дядько викурював за день... 100 цигарок і кинув! За статистикою, його методика допомагає дев’ятьом людям з десяти. Спробуйте!

А ось як кинув курити лікар-санолог Олександр Лебедєв: “Курив понад 40 років. Поки до мене на консультацію не прийшов власник мережі тютюнових кіосків. Під час розмови з’ясувалось, що ні він, ні члени його родини не курять. Чоловік чесно зізнався, що для нього це — бізнес, і здоров’я курців його не цікавить, бо чим більше людей буде курити, тим багатшим він буде. Вперше у своєму житті замислився: чому на моєму зіп­сутому здоров’ї має хтось збагачуватися?!”.

Схожі новини