Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кончітине «Євробачення»

Бородатий трансвестит – на першому місці, Марія Яремчук – на шостому

59-й міжнародний пісенний конкурс “Євробачення” у Копенгагені (Данія) нагадував “клуб опівнічників” — результати оголосили о пів на другу ночі за київським часом. Однак публіка не могла відірватись від екранів, адже кількість напружених моментів у фіналі “Євробачення-2014” зашкалювала. Бородата співачка з Австрії Кончіта Вюрст до останнього змагалась за першість з кантрі-гуртом The Common Linnets із Нідерландів, а Марія Яремчук виборювала шосту сходинку у росіянок сестер Толмачових.

Те, що «Євробачення» є наполовину політичним конкурсом, ні для кого не секрет. Проте цього року усе пішло шкереберть. Перевагу українській учасниці дали Азербайджан, Італія та Молдова — по 10 балів з максимальних 12-ти. 8 балів віддали Яремчук Естонія та Білорусія. Польща дала Україні 5 балів. А Чорногорія, Латвія та Росія присудили українці по 7 балів.

Українці подарували російським конкурсанткам четвірку. При цьому голоси жителів Криму вважались на конкурсі за українські. Першість Україна віддала співачці Санні Нільсен зі Швеції, вірменин Арам отримав десятку, а бородатій Кончіті дісталось 8 балів.

Кожен бал, присуджений Росії, супроводжувався гучними вигуками “Фу!”. А коли на зв’язку з копенгагенською сценою з’явилась співачка Алсу, аби оголосити бали від РФ, зал збожеволів від обурення. Однак російська сторона була впевнена у перемозі сестер Толмачових. Коли близнючки в кінцевому результаті посіли сьому сходинку, дівчата розплакались, а поціновувач конкурсу Володимир Жириновський пригрозив звести порахунки з їхнім наставником та автором пісні Філіппом Кіркоровим. Ще більшого резонансу в РФ набула перемога у конкурсі трансвестита Кончіти Вюрст з Данії — кількість розмов про “загниваючі цінності Заходу” на російських телеканалах переплюнула навіть українське питання. “Хіба може Донбас з цією Європою бути? — розпинався в прямому ефірі Жириновський. — Над Донбасом буде російський прапор!”.

Українка Марія Яремчук, яка виступала у фіналі першою, посіла шосту сходинку. Першу п’ятірку зайняли: Австрія з Кончітою Вюрст, улюбленці Юрія Фальоси гурт з Нідерландів, романтична співачка Санні Нільсен зі Швеції, харизматичний Арам з Вірменії, якому усі букмекери пророкували перемогу, та суперсучасний співак з Угорщини Андраш з гостросоціальною піснею. Переможниці Кончіті раз у раз діставалось на горіхи від в’їдливих коментаторів, дехто навіть пропонував співачці станок для гоління, аби та поголила бороду, жінки-ведучі з’являлись в ефірі з домальованими бородами, а чоловіки — учасники конкурсу — жартома одягали сукні. Кончіта на те не зважала, ридала від щастя. “Нас не зупинити!” — вигукнула наостанку.

Думки з приводу

Тимур Мірошниченко, телеведучий, український коментатор конкурсу “Євробачення”

Якби Україна виступала у другій частині конкурсу — точно увійшла би у п’ятірку переможців. Виступи 26-ти учасників тривають дві години, до кінця номерів глядачі першу дванадцятку учасників ледь пам’ятають. Мене дивує істерія навколо Кончіти Вюрст. Щось схоже було у 2006 році, коли переможцями обрали монстрів Lordi з Фінляндії. Таке враження, що глядачі обирали переможця із заплющеними очима... Не маю нічого проти Тома Нойвірта в образі Кончіти Вюрст, просто вважаю, що жінки мають бути жінками, а чоловіки — чоловіками.

Завен Баблоян, видавець, культуролог

Таке враження, що консервативну громадськість образив саме стьоб над шанованим образом «транса». Адже нововведення Томаса Нойвірта полягає в тому, що він придумав і втілив некласичний образ — пародію на трансвестита. Це не «гей-пропаганда», а іронія одночасно і над трансофобією, і над усталеною транс-модою. Образ Кончіти Вюрст — асексуальний. Цей дотепний візуальний жарт на Заході працює як «де-монстрація»: монстр стає настільки дивним, що вже й не страшний. У нас — навпаки, чим монстр безглуздіший, тим страшніший, і викликає ще більше жаху й гніву.

Схожі новини