Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Янукович без «Місячної ночі», зате з «Солом’яним капелюхом»

Серед скарбів екс-президента знайшли зниклі роботи Айвазовського, Пікассо і Шишкіна

Найкращі з гірших “скарбів “Межигір’я” можна побачити у Національному художньому музеї. Сюди перевезли ті предмети мистецтва, які Янукович не вважав за потрібне забрати з собою. Серед них — картина за 6 мільйонів доларів, скульптурна композиція за 4 мільйони, полотно Айвазовського та ікона XVII століття. Більша ж частина антикваріату зникла в невідомому напрямку в період з 19 по 22 лютого. Працівники “Межигір’я” впродовж чотирьох днів пакували “скарби” у вантажівки.

Процес втечі Януковича з усім нажитим непосильною президентською працею записали камери спостереження. Крам у гаранта — не з дешевих. Численні картини, ікони, зброю, статуетки довелось вантажити чотири дні поспіль. Мистецтвознавець і ко­лекціонер Едуард Димшиць та директор антикварного дому Леонід Комський спробували впізнати раритети, що їх нашвидкуруч запаковували до вантажівок. На відеозаписах межигірських камер спостереження експерти побачили полотно з лісовим пейзажем, його автор — Шишкін, вартість картини від 1 млн. доларів. Картина з морським пейзажем, стверджують мистецтвознавці, дуже схожа на роботу Айвазовського, коштує вона від 2 млн. доларів. Цікаво, що разом з неоціненними полотнами Айвазовського і Шишкіна гарант прихопив свій портрет у солом’яному капелюсі — “витвір мистецтва” невідомого автора. Едуард Димшиць розгледів на плівках бронзові статуетки коней геніального скульптора барона фон Клодта і вази імператорського порцелянового заводу першої половини XIX століття. “Така ваза може коштувати мільйон доларів”, — стверджує пан Димшиць.

Загалом з “Межигір’я” було вивезено десятки полотен, які важко розпізнати на плівках. А ось картину Василя Полєнова “Христос і грішниця” екс-президент забув у Хонці. Вартість полотна — 4 млн. фунтів стерлінгів, про це свідчить бланк з аукціону, знайдений у “Межигір’ї”. Залишились невивезеними й чотири античні статуї, їх оцінюють в один мільйон фунтів стерлінгів. Стала надбанням музейної виставки “Скарби “Межигір’я” й скульптура Пабло Пікассо 1950 року. Ікона Покрови XVII століття і навіть “Місячна ніч” Івана Айвазовського — також серед покинутих скарбів. Музейники кажуть, що у колекції Віктора Федоровича був і Босх, і Рембрандт. Усього до Національного художнього музею завезли з “Межигір’я” півтисячі нових експонатів. Найближчим часом роботи пройдуть експертизу на автентичність. Також буде проведено розслідування, яким чином раритети потрапили до рук Януковича.

Схожі новини