Передплата 2024 «Добрий господар»

«Він хворий – у нього була золота лихоманка»...

Кореспондент «ВЗ» цілий день ходила по «Межигір’ю», а потім довго відходила від шоку

У Нових Петрівцях, що у Вишгородському районі під Києвом, аншлаг. Із суботи сюди, у резиденцію екс-президента Віктора Януковича, безперестанку йдуть туристи. За кілька кілометрів від села — довжелезні затори. Тут вже з’явилась туристична інфраструктура, зокрема кілька кав’ярень на колесах.

«Поки прибули охоронці з Майдану, народ піврезиденції виніс»

«А що тут робилося у суботу! — розповідає місцевий мешканець пан Іван. — Таке враження, що люди наперед знали, що Янукович буде втікати. Поки прибули охоронці з Майдану, мабуть, піврезиденції встигли винести».

...За один день обійти маєток неможливо. Лишень аби побачити найпопулярніші місця, знадобилося кілька годин. «Навіщо людині стільки всього?!» — тільки й чути від ошелешених побаченим туристів.

Вражає масштабність резиденції. «Мабуть, думав, що все життя буде президентом, — ділиться 28-річна Наталя з Бердянська. — Він хворий — у нього була золота лихоманка. Звісно, перед цим бачила фото, відео, але це не те. Стан зараз і траурний, і радісний водночас. Жаль, що я за нього голосувала».

Киянин Валерій не відчув естетичного задоволення після відвідин резиденції. Каже, навколо — суцільний несмак. «В середині його будинку все скопійовано з Петропалацу».

Біля дерев’яного будинку, в якому жив Янукович, — натовп цікавих. Через скло намагаються розгледіти, що там всередині. «А підлога яка! — із захватом вигукує одна пані. — Шліфований мармур». «А сходи які! — шепоче інша. — Така показна помпезність».

У казані готувався до пекла

Неподалік будинку — міні-лазня. Під великим казаном — котельня, яку розкочегарювали, коли там ніжився Янукович. «Мабуть, до пекла готувався! — каже протоієрей Богдан Тимошенко, який на Майдані із перших днів. — Тут треба зробити музей диктатури, а також використати на користь України ті скарби, які тут є. Заради цього він вбивав людей! Він антихрист, для нього головне — матерія».

На екскурсії — багато іноземців. «Оце люди живуть! — ділиться враженнями литовець Альгіс. — Навіщо стільки потрібно?! Я особисто дотримуюся скандинавського способу життя — у мене немає стільки часу, щоб проводити його у розцяцькованих хоромах. Уся резиденція нашого президента — як один будиночок вашого колишнього». По всій резиденції — штучні озерця, де плавають качки. За будинком — поле для гольфу. Кілометрів за три звідси — Київське море, біля берега якого пришвартований величезний корабель. Люди розповідають, що це і є той бенкетний зал, де виступали українські і російські зірки. Хлопці із “Самооборони” сюди нікого не впускають, для журналістів — виняток. Усередині — все під червоне дерево, зі стелі звисають величезні люстри. На сцені — рояль. Довжелезний стіл заставлений посудом та сервізами. «Передали комендантам накладні, де були вказані ціни на це все, — розповідає активіст зі Львова Олег. — Один фужер — 9 140 гривень, чарка з паризького скла — 2,5 тисячі гривень, всі тарілки «Версаче». Одна люстра коштує 148 тисяч євро, сервіз — 440 тисяч гривень». На столі — батарея алкоголю. У невеличкій кімнатці, що поруч, посередині круглий стіл, на якому, очевидно, екс-президент грав у доміно і карти, які у кожній шухляді. У шафці за склом — Закон Божий. Вразив яхт-клуб екс-гаранта. Туди доступ для людей обмежений. У величезному ангарі — до десятка яхт та катерів, новенький будинок на колесах, барокамера.

По «Межигір’ю» розставлені блок-пости майданівців. Кажуть, охочих поживитися вистачає. «Провели інвентаризацію всього, — пояснює Олег із “Самооборони”. — Та за всім не впильнуєш: кілька фужерів потягли, кілька пляшок горілки. Тепер нікого у приміщення не впускаємо».

Межигірське добро — на аукціон!

«Пропоную провести державний макроаукціон — всі речі продати, а гроші пустити на дитячу онкологію», — каже іванофранківка Олена Філіпова. Утім, є й такі, хто вважає, що утримання такого комплексу — витратна справа: п’ять мільйонів гривень щороку. «Тобто, якщо просто взяти і спалити все там дотла, то матимемо щороку 5 мільйонів гривень економії на дитячу лікарню, табір чи якийсь музей, який справді потребує цих коштів. Або ж можна продати, а за виручені кошти збудувати не одну клініку, табір чи музей. Але хто ж його купить усе разом? Хіба такий же псих, як наш колишній. Ефективніше продавати частинами. А саму будівлю, де жив Янукович, спалити дотла, а згарище законсервувати і назвати «музеєм корупції», — міркує львів’янин Роман Рак.

Янукович і Пшонка — як Плюшкіни

Дорогим мотлохом, який скуповували, навіть не встигали користуватися...

Хороми, у яких мешкали Янукович та його «свита», нагадують печеру Алі-Баби. Не будинки, а склади коштовностей! На фото з маєтку екс-генпрокурора Віктора Пшонки у селі Гореничах Києво-Святошинського району — стародавні ікони та картини, Євангелія, мощі святих, яйця Фаберже, колекції холодної зброї, численні нагороди, специфічні портрети гаранта і самого Пшонки. На одній з картин екс-генпрокурор зображений з лавровим вінком на голові «а-ля Цезар». На іншій він уже... Наполеон.

Від порцелянових статуеток рябить в очах. Багато золота і коштовних каменів. Щоправда, «дім імператора» трохи поступається «Межигір’ю». Знайшли у резиденції Віктора Януковича і гараж зі старовинними автомобілями, і величезний зоопарк, і приватну соляну печеру, і зимовий сад, і поле для гольфу. Тільки на люстри, згідно з документацією, колишній президент витратив... 30,66 млн. євро!

«Колись знімав репортаж про роботу підмосковного дільничного. Під час обходу квартир зайшли в одне з помешкань. У ньому жила божевільна жінка, яка тягла до себе у дім всілякий мотлох. Підлоги давно не було видно, десь на метр все помешкання було завалене різноманітним мотлохом, місцями гори сміття сягали стелі, — написав у своєму блозі російський громадський діяч, фотограф Ілля Варламов. — Щось мені підказує, що той же Пшонка лікувався би в одній палаті з тією дивною жінкою».

«Коли спитала у колеги, яка побувала на екскурсії у колишній резиденції Януковича, про її враження, та відповіла: «Хотілося помити руки. Як після туалету».

«Чому наші можновладці обставлялися такою кількістю дорогих «цяцьок», предметами, якими не користувалися? Це — своєрідна компенсація. Але не за голодне дитинство. У такий спосіб хотіли заповнити душевну порожнечу, — припускає психолог-консультант Ростислава Пекарюк. — Подивіться, скільки ікон у домі Пшонки! Глибоко нещасний чоловік, позбавлений елементарних людських радостей. Не все можна купити за гроші. Людина, щоб почуватися щасливою, має обійнятися щонайменше вісім разів на день: з товаришем, коханою, дитиною... Мажори, представники «золотої молоді» змагаються між собою, у кого дорожчий телефон, кому тато купив крутіше авто. Компенсують відсутність любові та уваги з боку близьких».

«Багатство мусили ховати від сторонніх очей. Коли у Пшонки журналістка питала про його статки, скаржився: «Маю квартиру на Володимирівській. От тільки нещодавно придбали з дружиною будиночок за містом, щоб могла там спокійно працювати». Здогадувалися, що у власників «газет, палаців і пароплавів» дім не обставлений дешевими меблями. Але щоб таке! Це — шок! — каже психотерапевт, член Українського союзу психотерапевтів Валентина Волга. — Вони хотіли жити як шейхи і царі... Тим мотлохом, який скуповували, не встигали користуватися. Планки багатства у них не було. Наживатися планували безкінечно, а за день — втратили все. Поки цих людей не впіймають, не можна втрачати пильність. Бо що відчувають до тих, хто відібрав у них сенс життя? Агресію і злість. Вони будуть мстити»...

Схожі новини