Передплата 2024 «Добрий господар»

Яка ж гидота ці ваші «голубі огоньки»…

«ВЗ» дослідив, чим годуватимуть глядачів українські телеканали у Новорічну ніч

Новий рік можна зустрічати не лише без ялинки, а й без телевізора. Переглянувши новорічні сітки провідних українських телеканалів, кореспондент «ВЗ» зробила сумний висновок — за кількадесят років телевізійне новорічне меню не змінилося. Цього року глядачі вкотре змушені споживати несвіжі «голубі огоньки», концертні олів’є російсько-українських зірок та специфічний «петросянівський» гумор. На більшості каналів “мелькатимуть” одні і ті ж обличчя, які вже давно набили оскому: Пугачова, Басков, Корольова, Леонтьєв… Такий собі привіт з радянського минулого. Скільки ж можна?!

Єдиним телеканалом, що до Новорічних свят вирішив випустити власний оригінальний продукт, виявився «1+1». Студія «Квартал 95», що цьогоріч очолила список найуспішніших зірок українського шоу-бізнесу, зняла мюзикл за сюжетом американської комедії «Один удома». Акторів «кварталівці» довго не шукали і розподілили ролі поміж ведучими телеканалу «1+1». За сюжетом мюзиклу шоумен Юрій Горбунов та ведуча Марина Леончук стануть подружжям Мартинюків, Володимир Зеленський та актори «Кварталу» зіграють бандитів, а ведучі «Сніданку з 1+1» перекваліфікуються у електромонтерів, причому Сенічкін — у старшого майстра, а Анатоліч — у його помічника. Колега Анатоліча Людмила Барбір перетвориться на Снігуроньку та разом із Дідом Морозом Андрієм Доманським опиниться у відділку міліції. А от ведучій ТСН Лідії Таран перевтілюватись не доведеться, зате Ліда виявить свої музичні здібності, виспівуючи новини. У мюзиклі Лідія Таран бере участь разом із п’ятирічною дочкою Василиною. Попри насичений робочий графік та холод у знімальних павільйонах, ведучим телеканалу «1+1» участь у мюзиклі сподобалась, тож зовсім скоро глядачі побачать їх у нових амплуа.

До категорії телеканалів, котрі цього року обійшлися без сюрпризів, належать ICTV, «Новий», «СТБ» та «ТЕТ». Ці канали, не шукаючи оригінальних, а головне — дороговартісних підходів до святкових проектів, приготували глядачам новорічні версії добре знайомих шоу. «Новий» напередодні Нового року розважатиме жартами Олександ­ра Педана та Сергія Притули. Дует ведучих «Педан-Притула Шоу» обговорить «гострі проблеми» суспільства: «усі жінки — марнотратки», «чи повинна дівчина робити перший крок» і «пластичні операції». Не обійдеться на шоу й без «експертів»: блондинка Дана Борисова розповість про зіркові правила шопінгу, про стосунки між чоловіком і жінкою роздумуватиме світська левиця Світлана Вольнова, а на теми силіконової краси проконсультує Олеся Малібу. Програми самої Новорічної ночі «Новий» поки що не розсек­речує, тому залишається надія, що ведучі знайдуть по-справжньому актуальні теми для розмов і тішитимуть глядачів не лише жартами про силікон.

ICTV приготував новорічний випуск телепорт-шоу «Машина часу» з ведучими Анною Семенович та Андрієм Кузьменком. «Машина» телепортуватиме у древні часи Вахтанга Кікабідзе, Юрія Шатунова, Ігоря Скляра, Михайла Боярського та гуртів «Верасы», «Песняры», «Міраж». Невідомо, чи здатна «Машина» з минулого переносити у майбутнє, але тим, хто не захоче слухати Шатунова, доведеться насолоджуватись компанією Вєрки Сердючки, Наталі та Ані Лорак. Хто в ефірі не сумуватиме, то це Андрій Кузьменко: ходитиме по сцені на лижах, з банним віником та обзиватиме свій новий костюм «крем-брюле».

Телеканал «ТЕТ» тішитиме глядачів святковими випусками шоу «Ікона стилю», «Моду народу», а також спеціальними новорічними серіями «Вітальки» та скетчкому «Країна У». Зірками новорічних шоу на «ТЕТ» будуть постійні обличчя телеканалу: Гарик Бірча, Данило Грачов, рожевоволоса Лілія Кіш, «модна фея» Валя Грищенко, «богиня шопінгу» Даша Ши, дизайнер епатажних капелюшків Олена Філонова, Кульбаба — Валерія Крук. Сергій Звєрев епатуватиме глядачів роллю Діда Мороза.

А ось телеканали «Україна» та «Інтер» підготували для глядачів «Блакитні вогники». «Зірки» цих «огоньків» незмінні останні кількадесят років: тут українці побачать і Надію Бабкіну, і Олега Газманова, і Євгена Петросяна.

На телеканалі «Україна» ведучі Алла Пугачова та Микола Басков презентуватимуть співочі дуети: Лев Лещенко та Анна Семенович виконуватимуть «Морячку», Ані Лорак змусить Йосифа Кобзона заспівати українською, Валерій Меладзе виступатиме з Григорієм Лепсом, Діма Білан — з «Новими російськими бабками». Лоліта «запалюватиме» в парі з Вєркою Сердючкою, а Надія Бабкіна навчить «шоколадного зайця» П’єра Нарциса бути «відважним козаком». Список гостей «вогника» продовжать персонажі, яких наша молодь і не згадає: Юрій Антонов, Борис Мойсеєв, Крістіна Орбакайте, Ірина Аллегрова, Володимир Прєсняков, Валерій Леонтьєв, Олег Газманов, Тетяна Овсієнко...

Канал «Інтер» заінтригував багатообіцяючою назвою «Ніч великих очікувань». А на екранах — все ті ж Філіпп Кіркоров, Софія Ротару, Крістіна Орбакайте, Наташа Корольова, Олег Газманов... Сузір’я російських знаменитостей телеканал вирішив розбавити й українськими: Валерієм Меладзе, Таїсією Повалій, Іриною Білик, Наталією Могилевською, Ані Лорак, Тіною Кароль. Добре це чи погано, але без цієї «збірної солянки» виконавців вже не уявити новорічного застілля, і, здається, скоро від їхнього вигляду в україн­ців рефлекторно виділятиметься шлунковий сік.

Вікторія Сюмар, медіа-експерт, виконавчий директор Інституту масової інформації

— Чому вітчизняні канали не зацікавлені випускати власний новорічний телепродукт?

— З одного боку, на такий невигадливий продукт погоджує­ться глядач, для нього він став звичним. Ця тенденція посилилась останніми роками, до того телеканали намагалися зняти щось оригінальне на Новорічні свята. Все-таки криза 2008 року серйозно позначилась на бюджеті телеканалів.

— Тобто другим фактором є фінансова нестабільність?

— Безперечно. Більшість українських каналів збиткові. Відповідно, вливання коштів у новорічні передачі, коли увага глядача розпорошується, не має сенсу.

— Формат “Блакитного вогника” вимагає присутності зірок на кшталт Пугачової, Баскова та ін.? Адже на тлі революційних подій така новорічна компанія виглядає як насмішка...

— По-перше, новорічні передачі знімають заздалегідь. По-друге, поп-культура базується на масових смаках. Телеканали, обираючи співаків, керуються показниками впізнаваності і масовості. Українські виконавці збирають вужчу аудиторію. По-третє, часто з метою економії практикуються спільні зйомки українських та російських “вогників”, відповідно наші Повалій, Ані Лорак та інші також потрап­ляють у російські новорічні ефіри.

— Як гадаєте, чи встигнуть українські телеканали підлаштувати новорічні сітки до актуальних подій в країні?

— У деяких, наприклад, в “ТРК Україна”, у цьому потреби немає. А такі телеканали, як “1+1” чи “Інтер”, можуть собі це дозволити.

Схожі новини