Передплата 2024 ВЗ

Таку книжку можна «проковтнути» за кілька хвилин

У Музеї марципанів всі експонати «знищують» раз на чотири місяці

Сентендре (Угорщина)

В Угорщині, у передмісті Будапешта — Сентендре, є Музей марципанів. У 1994 році його відкрив кондитер Карой Сабо, а нині усі, хто приїжджає в Будапешт, намагаються побувати і в Сентендре, і у цьому дивовижному музеї.

На першому поверсі — кондитерська, де очі розбігаються від бажання купити усього і побільше. Ціни такі: невелика, до п’яти сантиметрів заввишки, фігурка (кошеня, наприклад) коштує 800 форинтів (3-4 євро). Марципанова цукерка з шоколадний батончик завбільшки — 5-6 євро.

На другому поверсі — музей. Вхід платний. У кількох залах під склом виставлені експонати, які приводять у захват відвідувачів, особливо дітей. Важко повірити, що всі експонати їстівні. Це не просто смаколики, це справжні витвори мистецтва — мистецтва виготовлення марципанів. Що таке марципан? Це суміш подрібненого на борошно мигдалю і цукрового сиропу або цукрової пудри. Іноді марципаном називають і масу з інших горіхів. Але класика жанру — саме мигдаль. З пластичної податливої маси виготовлені всі картини і фігурки, виставлені в музеї. Там можна побачити зображення Парламенту, портрет Моцарта і дивовижні «будиночки», в яких усе марципанове, навіть мереживні скатертини на крихітних столиках. І казкові герої, і знаменитості, все-все зліплено зі смачної суміші цукру з мигдалем.

При музеї є майстерня, де можна спостерігати за процесом створення марципанових картин і скульптур. Цукромигдальна маса — дуже пластична і слухняна, в умілих руках вона може перетворитися на що завгодно. На очах вона стає собачкою з цуценятами у плетеному кошику... Навіть кісточки та собачий корм — марципанові.

Усі експонати музею оновлюють раз на чотири місяці. Ті, що відслужили свій термін, продають — вирішили дорослі. А діти навіть не сумнівалися — їх з’їдають!

Схожі новини