Передплата 2024 ВЗ

Юну дружину можна «ліпити» під себе

У нерівному шлюбі жінка шукає батька, а чоловік – ученицю

Історія 19-річної Галини Охоти, яка народила дитину від чоловіка, старшого від неї на 38 років, спричинила чимало обговорень та чуток. Нещодавно пара офіційно оформила стосунки.

Галина живе разом із батьком свого сина — Володимиром Івановичем — у селищі Вороновиці Вінницького району. Молода жінка — сирота. Виховувалася в інтернаті, згодом вступила до Вороновицького ПТУ — опановувати професію кухаря. Вчитися не хотіла — втікала з занять. Сідала в автобус та їхала у сусідні села чи до міста. Там знайомилася з різними чоловіками. Чимало з них запрошували до себе жити. Галина їм довіряла: розповідає, що мріяла завагітніти, аби була причина не відвіду­вати заняття. Натомість приблизно через місяць кавалери гнали її світ за очі, й все поверталося “на круги своя”.

Одного вечора, повернувшись після чергових мандрів, Галя не змогла потрапити до гуртожитку: на Великдень його закрили. Чекала на зупинці подружку: там її й побачив 57-річний Володимир Іванович. Пошкодував дівчину та запросив до себе. Так у нього й залишилася. Вже через місяць завагітніла, народила сина Антона. Чоловік був двічі одруженим, у нього — троє дорослих дітей. Володимир Іванович пишається тим, що має молоду дружину: каже, йому у селі всі заздрять. Галина також задоволена: стверджує, що кохає чоловіка, який дає їй гроші, відпускає з подругами у кафе, купує солодощі, одяг і навіть спідню білизну.

Натомість у сільраді та училищі занепокоєні долею дівчини. Заступник директора ПТУ приїжджала подивитися, з ким живе вихованка. Звернулася до селищного голови Віктора Стецького — просила подбати про Галину. Після 18 років вона повинна була отримати на руки ощадну книжку, на якій зберігалися 25 тис. грн.: матеріальна допомога у зв’язку із втратою годувальника та стипендія. На зборах комісії вирішили зберігати ощадкнижку у сейфі сільської ради, поки Володимир Іванович та Галина не оформлять стосунків у РАЦСі. Після цього чоловіка зобов’язали підписати контракт: якщо покине молоду дружину, доведеться сплатити їй матеріальне відшкодування.

Заступник вороновицького селищного голови Роман Цьомик розповів кореспонденту “ВЗ”, що такі умови не злякали престарілого мачо: він розписався з матір’ю своєї дитини, тож Галина отримала гроші. Незважаючи на формальності, у новоспеченій родині не все так гладко. За його словами, у сільраді є чимало заяв та складено протоколи, які свідчать, що пан Підлісний запрошує до себе дів­чат з місцевого училища, “накачує” алкоголем, розбещує... Зважаючи на це, його притягнули до адміністративної відповідальності, тобто наклали штраф. “Молода дружина — розумово відстала, тому її реакція на поведінку чоловіка — непередбачувана. Немає сумнівів, що у подальшому подружжя матиме ще більші проблеми!” — вважає пан Роман. Постійного місця роботи Володимир Іванович не має: за професією електрик, підробляє ремонтом машин.

Таку велику різницю у віці психологи називають патологічною. Натомість випадки, коли благовірний — ровесник батька або діда своєї “половинки”, траплялися завжди. Не рідкісні вони й серед зірок. Наприклад, Олег Табаков одружився зі своєю студенткою Мариною Зудіною, молодшою від нього на 36 років. Така ж різниця у віці між режисером Андроном Кончаловським та його п’ятою дружиною — Юлією Висоцькою. Російський поет Сергій Михалков народився на 48 років раніше за дружину Юлію Субботіну. Акторка Кетрін Зета-Джонс молодша від чоловіка Майкла Дугласа на 25 років, а Вуді Аллен зв’язав себе узами Гіменея з прийомною дочкою Сун-І, від якої старший на 35 років.

За словами психотерапевта Оксани Сапіжак, якщо молода жінка зв’язує себе шлюбними узами з чоловіком, який утричі старший від неї, це означає, що вона шукає не шлюбного партнера, а тата. Усвідомлює вона це чи ні, але їй потрібен не секс, а опіка, захист, безтурбот­не дитяче життя... Чимало таких дівчат виросли без батька або ж він був жорстоким стосовно дочки, не брав участі в її вихованні. Трапляються випадки, коли тато, навпаки, був дуже добрим, тож панночка прагне відтворити ці стосунки у дорослому житті, аби щасливе дитинство не закінчувалося. Такий шлюб може виявитися вдалим за умови, що чоловік також шукає не дружину, а доньку. Якщо очікування та мета у пари збігаються, сім’я, може, й не виконуватиме всіх основних функцій, натомість обом буде комфортно. Головне, щоб ніхто з партнерів не “дозрів” та не змінив світогляду: тоді шлюб опиниться під загрозою.

Психолог Андрій Петранюк зауважує, що зріла жінка не буде змінюватися та підлаш­товуватися під свого благовірного, завжди матиме свою думку. До 20 років характер людини ще формується, тож юну партнерку можна “ліпити” під себе. Вона не має особистого життєвого досвіду, тож охоче прислуховуватиметься до старшої “половинки”. У таких випадках чоловік виступає у ролі вчителя, приймає основні рішення, йому простіше стати авторитетом, главою сім’ї, а значить, самоствердитися як представник сильної статі.