Передплата 2024 «Добра кухня»

С.К.А.Й. перед «Українським вибором»

Гурт, який донедавна підтримував опозицію, агітує за організацію Медведчука

Гурт С.К.А.Й. опинився в епіцентрі скандалу. Він бере участь у концертному турі на підтримку проросійського руху «Український вибір» Віктора Медведчука. А ще у травні цього року відомий гурт з Тернополя виступав на підтримку об’єднаної опозиції на мітингу «Вставай, Україно!».

З 19 жовтня по 9 листопада у Севастополі, Херсоні, Одесі, Черкасах, Дніпропетровську, Запоріжжі, Донецьку, Кіровограді, Харкові та Києві триватиме концертний тур «Мы едины», формально «присвячений 70-річчю визволення України від фашистських загарбників». У безкоштовних концертах братимуть участь Емір Кустуріца і The No Smoking Orchestra (Сербія), «Брати Карамазови» і С.К.А.Й. (Україна), Кубанський козачий хор і «Чайф» (Росія), «Пісняри» (Білорусь). Організатором туру спочатку була зазначена міжнародна громадська організація «День Крещения Руси». Пізніше з’явилася інформація, що тур спонсорує «Український вибір» на чолі з Віктором Медведчуком. Фестиваль зі схожою назвою «Мы едины, мы — Россия» вже багато років проводиться у РФ. Покликаний він «об’єднувати існую­чі на території країни музичні конкурси та фестивалі громадянсько-патріотичної спрямованості».

Щойно новина про учасників туру з’явилась у ЗМІ, соціальні мережі вибухнули гаслами «С.К.А.Й. Продався» та «Коли башляє Медведчук — грошей не випуС.К.А.Й. із рук». Прихильники украї­номовного тернопільського гурту закидали інтернет-сторінки С.К.А.Й. осудом та погрозами. Лідер гурту С.К.А.Й. Олег Собчук заявляє: «Хлопці, ви про що теревените? Ви що, з глузду з’їхали, які зрадники? У мене дід — ветеран, купа людей в родині мали відношення до бойових дій в 40-х. Чи з туром, чи без нього, нам не по дорозі — я не розділяю ваші демонстративно-політичні лайнообливальні теревені». Директор групи С.К.А.Й. Олексій Руденко спілкуватися з журналістами навідріз відмовляється.

Може, й справді хлопців ввели в оману і подали концерт під виглядом акції до річниці визволення від фашистських загарбників? Зрештою, на цю вудочку попався й гурт «Антитіла», що спочатку також заявив про свою участь у концерті «Мы едины». «Ми не знали, що цей захід буде політичним. Нас запросив Олег Карамазов з гурту «Брати Карамазови», і спочатку говорили, що «Антитіла» повинні виступити тільки на одному концерті. Але надалі ми прочитали, що нас записали як учасників всього туру. Ми були неправильно поінформовані», — розповів директор «Антитіл» Сергій Усик.

«Я здивований... Не тільки інформа­цією про те, що концерт 9 листопада має на меті пропаганду політсили «Український вибір», а й реакцією людей — вона спов­нена агресії та злоби. Хочу офіційно заявити: «Антитіла» не братимуть участі у концерті, організованому політсилою «Український вибір»! Ми категорично не згідні з вектором та ідеологією цієї політичної сили!» — повідомив вокаліст гурту «Антитіла» Тарас Тополя. Тарас вирішив з’ясувати ситуацію у гурту «Брати Карамазови», який обіцяв запрошеним музикантам, що політики на концерті не буде, і виклав на своїй сторінці відповідь Олега Карамазова: «З «Українського вибору» полізли з політикою, примазалися і піаряться, стирчать з прапорами під сценою. Ми вже перед Херсоном дали прес-конференцію, в ній все детально розповіли, подаємо до суду на них».

Непоінформованість музикантів виглядає щонайменше дивно, адже складається враження, що контракти підписуються «на коліні», а виступати гурти ідуть «не в службу, а в дружбу». Проте виступи не безкоштовні, це повідомив Тарас Тополя: «Узгодження гонорару було. Це не благодійна акція». То чи не логічно з боку виконавців перевірити, хто спонсорує тур? «Ідея визволення Украї­ни від фашистів використана лише для маскування цієї українофобської акції, — вважає музичний критик Олександр Євтушенко. — Якщо гурт С.К.А.Й. візьме участь у цій акції, то це буде для них великою помилкою, вони втратять знач­ну кількість своїх фанатів. Сподіваюся, хлопці зі С.К.А.Й. не розібралися, куди вляпалися. І що схаменувшись, відмовляться від участі в цій ганебній акції».

Політична дезорієнтація для українських виконавців — хвороба професійна. Наприклад, 2009 року Потап і Настя «З УкраїноЮ в серці» співали у турі за Юлію Тимошенко, а вже за рік стрибали на дні народження у Віктора Януковича. Того ж таки 2009-го «З УкраїноЮ в серці» були Наталія Могилевська, Ірина Білик та Ані Лорак, хоча чотири роки до того у серці в них був Віктор Янукович... Назавжди відмовився від політичних співів Кузьма «Скрябін», коли після пісень для “зелених” виступив за “озимих” і “біло-блакитних”.

Схожі новини