Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Народила десять доньок і футбольну команду!

Леонора Намені, найбагатодітніша мама з Буковини, побила власний рекорд у Книзі рекордів України

43-річна Леонора Намені потрапила до Книги рекордів України, коли народила двадцяту дитину. А зараз, народивши 21-го малюка, побила власний рекорд. І знову визнана найбагатодітнішою матір’ю України! Ця відважна жінка живе у селі Остриці Герцаївського району, що у Чернівецькій області. Тепер у Леонори і Яноша Намені 10 доньок і одинадцятеро синів! Ціла футбольна команда... Леонорі Намені нарешті присвоїли звання “Мати-героїня”, хоча жінка заслужила на нього уже чотири рази.

У великому двоповерхо­вому будинку ще доне­давна було як у вулику. Хоча, за словами Леонори, ніхто не бігав і не заважав — кожен зай­мався своєю справою. А зараз їх стало трохи менше, бо четверо старших дітей — дві доньки і двоє синів — одружилися і живуть окремо.

— Це дуже порядна родина, — розповів журналісту “ВЗ” голова Острицької сільської ради Василь Цуркан. — З них можна брати приклад іншим сім’ям. Коли би до них не прийшов, у хаті завжди прибрано, все акуратно поскладано і смачно пахне. Діт­ки чистенькі ходять до школи. У цій родині кожна дитина має свої обов’язки. Старші доглядають молодших, допомагають матері і батькові. Тут діти вміють робити все. Хлопці пораються по господарству, бо їхній тато має золоті руки і свої “університети” передає дітям. Змайструвати щось з дерева чи сконструювати з металу — для них річ буденна. А дівчата вміють не лише прати-варити, а й шити, вишивати, плести.

Сільський голова не може нахвалитися, як гарно у цієї багатодітної родини на обійсті. Подвір’я викладене бруківкою. А окрасою слугують дивовижні пеньки, точніше, художні твори з них, які робить син Мойсей. Хлопчина збирає на Пруті корчі і перетворює їх на шедеври. Через його захоплення дерев’яними виробами на подвір’ї з’явилися гойдалка для найменших, стіл і навіть віз.

— Виходить, жінка народжувала щороку по одній дитині?

— Не зовсім так. Леонора має дві пари близнюків.

— Ті, що одружилися, мають також дітей?

— Так. Леонора і Янош давно стали бабусею і дідусем, їхні діти подарували їм чотирьох онуків. Коли Леонора народжувала 21-шу дитину, її донька також народжувала у тому ж пологовому будинку.

За словами Василя Цуркана, Лео­нора і Янош також походять з багатодітних сімей. У глави сімейства в родині було 16 братів і сестер, у Лео­нори — 14. Тож вони, найімовірніше, вирішили “побити” рекорд своїх батьків.

Янош Намені каже, що народження кожної дитини було для нього великою радістю. Хоча різне довелося пережити. Бувало, хліба не було за що купити. А бувало так, що мали аж забагато. “Головне для нас — віра у Бога, який доручив нам наших дітей. Ми вчимо їх триматися купи та допомагати одне одному”.