Передплата 2024 «Добрий господар»

На «КіноЛеві-2013» покажуть Тарковського

У Львові стартував восьмий Міжнародний фестиваль незалежного кіно «КіноЛев».

Кінопокази триватимуть чотири дні (до 25 серпня). Фестивальні стрічки демонструють у Музеї Ідей, Музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» та у кінотеатрі «Коперник». Централ ьною постаттю цьогорічного «КіноЛева» є радянський режисер Андрій Тарковський. Саме його творчості присвячена ретроспективна програма «Сім слів», до якої увійшли сім фільмів режисера, а також три документальні, присвячені самому Тарковському. За словами організаторів фестивалю, кожен фільм цього російського режисера дав новий напрям для сучасного кіно.

На «КІНОЛЕВІ» представлені розумні і у чомусь навіть непристойні фільми, тому показуємо їх у закритій місцевості, — розповів на прес-конференції арт-директор фестивалю Олесь Дзиндра. — Патроном цьогорічного фестивалю обрали неординарну людину, стрічки якої не користуються сьогодні великою популярністю. Тому на масового відвідувача не сподіваємося. Проте є бажання за чверть століття відновити фестиваль Тарковського. Адже 25 років тому, 1988 року, у Львові відбувся фестиваль Тарковського, а посприяла в його організації дружина генсека КПРС Раїса Горбачова. На фільми Тарковського тоді йшли, як ми на Помаранчеву революцію, з великою надією, що світ стане кращим. Тоді він сприймався масово, кіно-зали були переповнені. Тарковського сприймали як ще живого Моцарта, тобто класика, академічного режисера, не подивитися якого означало багато втратити».

«Щороку змінюємо програму «КіноЛева», вносимо щось нове. Цьогорічний фестиваль — це спроба протестувати, — зазначила програмний директор фестивалю Катерина Сліпченко. — Покажемо Тарковського, аби побачити, чи насправді він потрібен у Галичині, чи його зрозуміють. І цікаво, чи стане він для когось відкриттям?».

“Традиційно одну з вулиць доіменуємо його ім’ям”, — додав Олесь Дзиндра. Тобто до назви вулиці Бергмана-Фелліні-Трюффо-Іллєнка-Параджанова додадуть ще прізвище Тарковського.

Фестивальний день 24 серпня «КіноЛев» присвячує українському кіно. До програми «Незалежна кінокухня українського кіно», окрім стрічок молодих режисерів, увійде фільм Delirium Ігоря Подольчака. У рамках «українського кіно» покажуть також фантастичний фільм «Загуб-лене місто» молодого режисера Віталія Потруха — історія про Чорнобильську АЕС і паралельні світи.

«Уже другий рік поспіль «КіноЛев» спільно із Міжнародним фестивалем молодого глядача Alekino! (Польща) та за фінансової підтримки Польського інституту кіномистецтва (PISF) організовує для глядачів віком від п’яти до п’ятнадцяти років програму «КіноЛевчик», — зазначила куратор фестивалю Христина Безпалків. — До програми фестивалю увійшли кращі польські, європейські мультфільми, а також повнометражний пригодницький фільм «Фелікс, Нет і Ніка та теоретично можлива катастрофа» Віктора Скшинецького і анімаційна стрічка «Велика подорож Болека і Льолека» Владислава Негребецького».

Цьогорічний «КіноЛев» відрізняється форматом. На показах розставляють стільці без столиків, аби зімпровізувати кінотеатр. Традиційних вуличних показів не буде. Натомість годину перед сеансами упродовж чотирьох фестивальних днів гратиме жива музика у виконанні духового оркестру.