Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Курков та Винничук беруться за «роман на відстані»

Літературний простір чекає потрясіння. Найуспішніший російськомовний письменник України Андрій Курков готує спільний роман з переможцем конкурсу «Книга року BBC-2012», львів’янином-легендознавцем Юрієм Винничуком.

Лицарі пера пишуть розповідь про лицарів шаблі з Галичини, що беруть участь у хрестових походах. Письменники запевняють, що через два роки читачі зможуть побачити унікальний роман у книжкових крамницях.

«Це вже не така велика таємниця, хоча ще таємниця: у нас виникла божевільна ідея — написати роман на двох, — розповідає Андрій Курков. — Це буде пригодницька книжка, щось між Деном Брауном, Винничуком, Курковим та Памуком”. Усіх секретів написання спільного роману автор не розкриває, проте запевняє, що проблем з “романом на відстані” не буде, адже подібний літературний досвід вже має. “Колись писав абсурдні п’єси разом з киянином Рафаелем Левчином, що переїхав і живе в Чикаго вже понад 20 років, — каже Андрій Юрійович. — Ми з ним обговорювали сюжет і записували, тобто разом вимовляли текст, а потім хтось — він чи я — настукував його на друкарській машинці”.

Виникнення нової тенденції пророкували після виходу спільної україно-російської книжки Сергія Жадана та Лади Лузіної. Актуальним залишалось питання, чи підтримає роман Куркова і Винничука політичний тренд і стане двомовним. “Я пишу російською, Юрій — українською, — пролив світло на ситуацію Андрій Курков. — Але роман не буде двомовним — він вийде окремо повністю українською, окремо російською”. Письменник додав, що теми політики книга не торкатиметься зовсім. “Твір буде аполітичним, — каже Андрій Юрійович. — Юрко любить архіви, історичний матеріал, а я більше люблю сучасний матеріал. В романі будуть дві сюжетні лінії — стара, тобто давнина, і сьогодення. А далі будемо один одного редагувати, домовлятися і шліфувати”.

Юрко Винничук частково розсекретив історичну тематику майбутнього роману, а от його колега зберігає таємничу інтригу. “Початок моєї частини твору починається в Єрусалимі під час хрестових походів, де були лицарі з Галичини, — каже львівський письменник. — Знайшли цікаві історичні події, які ще не описані й ніхто їх не споганив. Розкривати сюжет не хочемо, адже раптом Ден Браун дізнається і перехопить нашу ідею”.