Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На «Новій хвилі» Україна наразі пасе задніх...

Міжнародний конкурс молодих виконавців популярної музики “Нова хвиля-2013”, який традиційно проходить влітку у курортному латвійському містечку Юрмалі, набирає обертів.

Україну цьогоріч представляють двоє учасників — Аркадій Войтюк та Ольга Діброва (на фото). Щоправда, після перших конкурсних виступів українці у загальній конкурсній таблиці перші... ззаду. Хоча за попередніми результатами букмекерів наші конкурсанти потрапляли у ТОП-5 “Нової хвилі”.

Головною метою “Нової хвилі” є відкриття перспективних молодих зірок. Регіональні та відбіркові тури цьогорічного конкурсу пройшли напередодні у найбільших містах Росії, країнах СНД і Балтії. У результаті ретельного відбору до Юрмали потрапило шістнадцять виконавців із дванадцяти країн світу. Обирати найкращих випала честь поважному журі, до складу якого увійшли Ігор Крутой, Тото Кутуньо, Ігор Ніколаєв, Лайма Вайкуле, Леонід Агутін, Валерія, Валерій Меладзе, Костянтин Меладзе, Ігор Матвієнко, Максим Фадєєв та Юрій Антонов. Цікаво, що цього року в журі конкурсу не бере участі один із засновників “Нової хвилі” композитор Раймонд Паулс. Він заявив, що цей конкурс уже не відповідає його музичним смакам, і він більше не хоче брати участь в його організації. Що не поділив Паулс із Крутим, невідомо. Попри те, “Нова хвиля”, як і у попередні роки, тримає планку. Окрім відомих українських та російських зірок, на цьогорічний фестиваль завітали закордонні гості: Хуліо Іглесіас, Лара Фабіан, Гару, Емма Шаплін і Алессандро Сафіна.

Але головними на сцені “Нової хвилі” є не запрошені зірки, а учасники конкурсу. Великі надії Україна покладає на своїх вихованців — одного з найяскравіших учасників шоу “Х-Фактор” Аркадія Войтюка та солістку гурту Gorchitza Ольгу Діброву. Добрий знак побачили у тому, що Аркадій отримав шанс відкривати “Нову хвилю”, у перший конкурсний день він виступав під номером один. Запальним хітом Kiss з репертуару Тома Джонса Войтюк підкорив концертний зал “Дзінтарі”, який дякував за виступ українця гучними оплесками. Щоправда, вразити журі Аркадію не вдалося. Єдиний найвищий бал (11) українському виконавцю поставив лише Тото Кутуньо. Із 106 балами Войтюк опинився першим, але ззаду конкурсної таблиці. “Таких низьких оцінок не очікував. Навіть більше скажу, я — в шоці», — прокоментував свої оцінки українець. Ольга Діброва теж не здивувала суддів виконанням композиції Don’t speak гурту No Doubt.

108 балів — і Ольга отримала сусіднє із Аркадієм місце у рейтингу.

А ось першу планку тримає запальний учасник із Куби Роберто Кель Торрес. У перший конкурсний день він отримав максимальні 121 бал. У лідерах грузинка Саломе Катамадзе, а також двоє представників Росії — Арсеній Бородін та гурт “Фрукти”.

Усю надію українці покладають на дуетний конкурс. Аркадій Войтюк заспіває з Тіною Кароль її зворушливу композицію “Ніжно”, а Ольга Діброва з Іваном Дорном виконають пісню «Самая любимая».

“Нова хвиля” триватиме до 28 липня. Переможець конкурсу отримає приз — 50 тисяч євро.

Інна Цимбалюк, актриса, телеведуча, “Міс Україна-Всесвіт-2006”

Щорічно стежу за виступами українців на фестивалі «Нова хвиля». Цьогоріч хотіла полетіти на відкриття фестивалю, щоб особисто підтримати Аркадія Войтюка. Але зйомки та підготовка до нового телевізійного сезону внесли свої корективи у мої плани. Намагатимусь все ж вирватися на закриття конкурсу. Надіюсь привітати Аркадія з перемогою. Особисто не знайома з цим молодим виконавцем, але випадково мені друзі скинули кілька його пісень. Дуже сподобався його романтичний голос. Він талановитий хлопець — справжній українець. Вірю, Україна займе на “Новій хвилі” високе місце.