Передплата 2024 «Добрий господар»

Результати додаткових ЗНО можна оскаржити

Українським вузам доведеться мобілізувати усі сили, адже “на підході” нова партія вступників.

У боротьбу за право навчання у престижних закладах вступають абітурієнти, які цими днями складали додаткове тестування зовнішнього незалежного оцінювання і вже озброєні результатами своїх знань.

Абітурієнти, які отриманими балами не задоволені, мають право на їх оскарження. Апеляційна комісія Українського центру оцінювання якості освіти розглядатиме скарги впродовж цього тижня. Найбільше апеляцій з предметів, де були завдання відкритого типу. Це українська мова та література, російська й інші іноземні мови.

Вчорашні школярі і скаржитись люблять, і шахраюванням не гребують. Так із понад трьохсот тисяч абітурієнтів, які записалися на основні тестування, порушили правила півтисячі. На додатковій сесії зафіксували всього чотири випадки порушень.

З такими от «махінаторами» прагнуть боротись в Українському центрі оцінювання якості освіти. Тут розробляють систему покарання абітурієнтів за списування і використання заборонених пристроїв. Наразі невідомо, яку модель оберуть, можливо, це буде досвід Франції. Там юних шахраїв позбавляють права проходити тестування упродовж п’яти (!) років.

Коментар для «ВЗ»

Лариса СЕРЕДЯК,

директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти

Цьогоріч додаткова сесія ЗНО у Львівській області тривала з 4 до 11 липня. Її складали ті, хто зареєструвався ще у січні-лютому. Це люди, які перебували в колоніях та тюрмах і вже вийшли, абітурієнти, що знаходилися за кордоном за міжнародними програмами обміну, та вступники, що за релігійними переконаннями у суботу ЗНО здавати не могли. Вони подавали відповідні документи та реєструвалися на додаткові тестування.

Окрім того, у цій сесії зовнішнього незалежного оцінювання брали участь і абітурієнти, які через хворобу та інші причини, перелік яких є затверджений, пройти тестування вчасно не могли. У Львівському регіональному центрі таких зареєстрували 245 осіб.

У нашому центрі 16 липня були оприлюднені результати додаткової сесії ЗНО, на інформаційних сторінках абітурієнтів є усі їхні результати із тестувань.

Незадоволені результатами тестувань із цієї сесії можуть подавати оскарження в апеляційну комісію Українського центру оцінювання якості освіти, скарги розглядатимуть 18 та 23 липня.

До речі, на додатковій сесії у Львівській області нікого не позбавили права складання ЗНО через махлювання. На основних тестуваннях таких випадків було 40, з них, 29 із української мови та літератури.

Схожі новини