Передплата 2024 «Добрий господар»

Сучасний мауглі спить лише сидячи...

Діти, які роками не бували на вулиці, звикають до світла та людей

Історія братів, яких батьки перетворили на мауглі, сколихнула всю Україну. Протягом багатьох років Любчик та Юрчик не бачили сонячного світла та не спілкувалися з людьми. Коли хлопчиків привезли до Львівської міської дитячої клінічної лікарні, медики були шоковані: діти поводилися мов дикі тваринки, якими керують лише інстинкти. Навіть лікарі з великим стажем зізналися, що такого не бачили ніколи у житті.

Заходжу до палати. Молодший, 6-річний Юрій, сидить у дитячому ліжечку. Побачивши мене, перелякано закриває ручками обличчя та голову. Мені пояснюють, що хлопчик так чинить постійно: вочевидь, ніколи не бачив людей. Сидить він цілодобово: не може ні ходити, ні лежати. Від того, що тривалий час перебував тільки у такому положенні, його сіднички — сині. Припускають, раніше дитина не мала можливості прилягти, тож спить тепер сидячи.

Старший — 14-річний Любомир, мовчки лежить. Не звертає на мене уваги, як і на всіх решту. На відміну від брата, трохи пробує повзати. А колись, згідно з медичними документами, навчився ходити. Що сталося у сім’ї, з якої причини батьки не дали сину можливості розвиватися, — для всіх залишається загадкою.

Все почалося з того, що до сектору кримінальної міліції у справах дітей Личаківського райвідділу міліції надійшов анонімний дзвінок. Хтось повідомив, що в одному з приватних будинків на вул. Шушкевича (у народі — район Рогатки) батьки утримують двох дітей в антисанітарних та антисоціальних умовах. Коли представники відповідних органів провели перевірку — жахнулися. Будинок — ущент захаращений: немає нормальних умов не те що для виховання дітей, а й навіть для проживання. Хлопці, які виглядають значно молодшими за свій вік, лежали мало не в купі сміття. Їх привезли до лікарні у жалюгідному стані: довгі, непідстрижені волосся та нігті, давним-давно не мите тіло. Діти, які не в стані себе обслуговувати та ходити в туалет, лежали без памперсів, але їх ніхто не підмивав. Через це на шкірі були численні запрілості, ранки та подряпини. “Якби вони були немовлятами — поставили б діагноз “пелюшковий дерматит”, але ж у такому віці це неможливо...” — кажуть медики. Брати поводилися агресивно, мов тваринки, що потрапили у незнайомі умови. Вони боялися світла. Лікарів здивувало надмірне оволосіння на спині та обличчі Юрчика.

Сусіди стверджували, що мама, яка цілими днями не виходить з помешкання, ніколи не виносила синів на вулицю. Батько хлопців торгує на базарі. На зауваження сусідів щодо неправильного виховання дітей реагував надто агресивно. Цікаво, що хоча чоловікові вже за 40, він, як і молодший син, не був зареєстрованим.

За словами начальника відділу у справах дітей Львівської міської ради Ростислава Тимківа, центр соціальних служб зайнявся цим питанням. Старший Любомир носить прізвище мами. Сім’я нібито не належить до жодної секти, алкоголем не зловживає... Від послуг районної поліклініки відмовилися давно. Завідуючий неврологічним відділенням, в якому наразі перебувають брати, Олег Куксенко каже, що лікарі отримали ксерокопії всіх медичних документів, які мають діти. З них видно, що мама Любчика та Юри раніше зверталася до медиків. Вони обслуговувалися у поліклініці за місцем проживання, а коли молодшому синові було близько року, його привозили до лікарні, де вони з братом перебувають зараз. Тоді йому поставили діагноз — затримка темпу моторного розвитку.

Документи також свідчать, що Любомир народився недоношеним, у нього діагностували асфіксію та ураження нервової системи. Є також підозра на внутріутробне інфікування плоду. Молодший братик народився у призначений термін, однак п’ять діб перебував у кювезі: лікарі відмітили внутріутробну затримку розвитку плоду, тож, найімовірніше, у дитини були вроджені вади.

Лікарі сходяться на думці, що негаразди зі здоров’ям підсилив поганий розвиток, оскільки хлопцями не займалися. У віці 3-4 років Любчик почав ходити, тепер же вони з братом не можуть пересуватися самостійно. Лікарі помітили, що у дитини сформувалася неправильна фіксація суглоба: це свідчить про те, що він тривалий час перебував у неправильному положенні.

Цікаво, що у будинку, де зростали діти, знайшли сімейні фото. На одному з них брати сидять на конику, на іншому — усміхаються на руках у батьків. Що сталося у цій сім’ї — невідомо. Олег Куксенко зазначає, що важкі хвороби дітей нерідко змінюють психологічний стан батьків у гірший бік...

Наразі у братів спостерігають затримку як фізичного, так і психічного розвитку, погане харчування спричинило білково-енергетичну недостатність.

Лікар-невропатолог Оксана Гусар, яка опікується маленькими мауглі, зазначає, що хлопців слід лікувати у психіатричному відділенні, проте без згоди батьків скеровувати туди дітей ніхто не має права. Наразі їх обстежують, відгодовують. За той час, поки юні пацієнти перебувають у лікарні, батьки або інші родичі не з’являлися жодного разу. До медичного закладу хлопців доставив медперсонал. Заступник головного лікаря Роман Герега зазначає, що неодноразово просив горе-батьків прийти для залагодження деяких, пов’язаних з лікуванням, питань. Вони обіцяли, але так і не з’явилися. Зв’язатися з ними неможливо, оскільки номерів своїх телефонів не дають: кажуть, дзвонитимуть самі.

З Любомиром та Юрою працює психолог Олена Любич. За її словами, саме батьки довели синів до повної фізичної та психічної інвалідизації. Вони зовсім не спілкуються не те що мовленнєво, а й навіть з допомогою жестів. Усі реакції — на рівні інстинктів. Коли бачать пляшечку з їжею — пищать та радіють, мов кошенята. Дітей доводиться привчати до супу, оскільки звикли лише до манної каші.

Зараз вони впізнають людей, які їх годують, а раніше всіх боялися. Коли хтось пробував погладити по голівці — перелякано плакали.

Основна причина — повна ізоляція від суспільства, яка завжди призводить до розумової відсталості, оскільки мозок у такому випадку не розвивається. Складається враження, що хлопці навіть не чули, як розмовляють мама з татом, адже не виявляють жодних ознак спілкування, не вміють усміхатися. Юрчик — тільки плаче, а його старший братик видає дивні нелюдські звуки.

Медики дивуються, що в таких жахливих умовах, за мінімального харчування, хлопчики взагалі вижили. Тепер основне завдання медиків — відгодувати дітей. Сподіваються, що завдяки необхідним елементам та амінокислотам їхній стан покращиться.

Проти горе-батьків порушили кримінальну справу. Наразі з ними працюють представники правоохоронних органів і соціальні працівники.

Безвідповідальним мамі з татом “світять” позбавлення батьківських прав і близько п’яти років ув’язнення, але якщо їх визнають психічно хворими — кримінальну відповідальність знімуть.