Передплата 2024 ВЗ

На освяченому комбайні жнивується краще

Вродили гарні ячмені – буде смачна каша і пиво

У Галичині вслід за рештою України стартували жнива. Цьогоріч вони розпочалися на два тижні раніше, ніж зазвичай, — далася взнаки «середземноморська» погода з її рясними дощами і щедрим сонцем. Першим почали збирати ячмінь і овес. Намолоти радують. У селянському господарстві «Ауса», що у селі Курянах на Бережанщині, з кожного гектара збирають по 25 центнерів зерна. Враховуючи, що у цьому господарстві вирощують культури взагалі без застосування мінеральних добрив, показник — відмінний.

Перш ніж вивести комбайни у поле, їх освятили. Обряд провів настоятель місцевого храму о. Роман Климкович. Він не тільки окропив механізми (щоб не виходили з ладу), а й благословив механізаторів — аби у доброму здоров’ї виконали свою нелегку хліборобську місію. Ритуал, кажуть хлопці, для них хвилюючий, важливий. І потрібний. Торік у передсезонній спішці забули запросити душпастиря, тож техніка у полі псувалася раз за разом. Покликали священика — і після його благословенного слова другу половину жнив працювали вже без пригод…

У радянські часи напуття комбайнерам перед виходом у поле виголошували секретарі парторганізацій. На ударну працю надихали виступи агітбригад, «бойові листки» на токах і гарячі фоторепортажі у районних газетах. Зараз, повертаючись до прадідівських традицій, хлібороби промовляють спеціальну молитву за урожай, кажуть: «З Богом працю починаймо!». І цього достатньо.

Фото Степана ВИДОЙНИКА. Тернопільська область

Схожі новини