Передплата 2024 ВЗ

80-річний Іван Шимбра обшиває священиків і жінок

Колишній будівельник береться за голку-нитку, коли вранці лунає Гімн. Його вишиванки носять навіть у Філіппінах

Ходячим символом села Пісочної, який уособлює тутешніх хазяйновитих, творчих людей, можна назвати Івана Васильовича Шимбру, йому у найближчу суботу виповниться 80 літ. Збудував односельцям два десятки хат, а скільки фундаментів залив, верхів витягнув — порахувати годі! Додаткової слави зажив собі як вишивальник і майстер гри на губній гармошці.

У домашній шафі пан Іван має шість вишиванок на будь-який смак — білу, чорну, жовту. А всього вишив їх за своє життя понад 80. Жодної не виготовляв на продаж — роздарував рідним, друзям. Багато вишиванок від Шимбри носять священики. Роботи пана Івана розійшлися по цілому світу, вишиті ним сорочки одягають наші емігранти в Австралії, Новій Зеландії, Польщі, Сполучених Штатах Америки, у Канаді, Філіппінах. Через дотик до вишиванки відчувають зв’язок з Батьківщиною.

З особливим задоволенням Іван Васильович вишиває для жінок — для них кладе на полотно узори з калиною. Від Різдвяних свят вже шосту сорочку жінкам вишив. Щодня береться за голку, як тільки по радіо звучить Державний гімн. Відкладає шитво опівночі, коли повторно звучить головна пісня країни.

У вишиванці пан Іван разом з братом Василем щонеділі ходять до церкви, на сільський стадіон. Обидва — великі любителі футболу, у далекому 1946-му грали у місцевій команді. Внесками зі своєї пенсії підтримували її у складні фінансові моменти. А коли пісочнянські хлопці перемагають іменитих суперників, на їх честь Іван Васильович виводить марші на губній гармоніці, яка завжди при ньому.

Фото автора Миколаївський район, Львівська область