Передплата 2024 ВЗ

Бузьки роблять людям… шкоду

Через нестачу коників-стрибунців, жаб, мишей оспівані в народі птахи крадуть курчат, каченят

Жителі села Бориничів б’ють на сполох: на їхніх подвір’ях почав зникати молодняк свійської птиці. Чи не щодня господині недораховуються курчат, які недавно з’явилися на світ, каченят. Гусенята не пропадають, бо мають надійних сторожів в особі бойових батьків-гусаків. Злодіями виявилися не шуліки, а… лелеки.

В єгеря Степана Жили пропали четверо курчат, які вже вбиралися у пір’я. Його сусід збіднів на три майбутні курки. Інший односелець, який живе на окраїні, недорахувався більше десятка особин. За словами очевидців, лелеки підстерігають своїх жертв на вигонах, де ті пасуться. На відміну від яструбів, не падають на них каменем, а з висоти плавно планують, сідають біля курчат, дзьобом забирають їх і тут же ковтають. Згодом годують своїх лелеченят у гнізді відрижкою з молодої курятини-качатини…

— Якась аномалія! — розповідає пан Степан. — Видно, вся справа у нестачі кормової бази. Щось не те у нашій природі діється: поменшало жаб, мишей, жучків, гадюк, вужів, мідянок, інших плазунів. Щоб втамувати власний голод і нагодувати малят, лелеки нападають на домашню птицю. Скільки живу, такого не пам’ятаю…

Щоб вберегтися від лелек-крадіїв, селяни не випускають молоду птицю у поле, тримають у клітках, у загорожах — щоб підросла і перестала бути об’єктом лелечих зазіхань.

Коментар

Андрій БОКОТЕЙ, орнітолог, кандидат біологічних наук

Бузьки за своєю природою є тваринами і харчуються іншими тваринами. У їхньому раціоні переважають комахи — коники, сарана, цей делікатес люблять найбільше. Коли бракує цього корму, лелеки переключаться на земноводних, плазунів. У сезон збирання врожаю, оранки харчуються мишами. Беруть той корм, який найбільше для них доступний і для збирання якого потрібно затрачати якомога менше енергії. Зараз тривалий час у нас сухо, спекотно, природних кормів залишилося небагато. Але підросли легкодоступні курчата на подвір’ях господарів, тож лелеки переключаються на цю їжу. Іде природний процес, ніякої дивини у цьому немає. Треба зрозуміти лелеку: йому треба годувати своїх пташенят.

Єдиний спосіб порятунку курчат-каченят — ховати їх.

Колаж Ігоря ЗАЙЦЯ Жидачівський район, Львівська область