Передплата 2024 ВЗ

Червона доріжка, лімузин, «Оскар»...

Одні випускники матимуть вечірку у голлівудському стилі, інші отримають атестати – і підуть у парк

Сезон випускних стартує. Перші вечори відбудуться вже 1 червня, коли вручатимуть атестати. Інші відтягують святкування на період після ЗНО, коли можна відпочити зі спокійною душею. Радість для дітей, фінансовий шок для батьків, дорогі подарунки для школи. Що в моді під час цьогорічних випускних вечорів, і скільки це коштує, з’ясовувала кореспондент «ВЗ».

«Випускний фестиваль»

Випускні можна умовно поділити на дві категорії: креативні (відповідно, дорожчі) та традиційні, тобто менш затратні.

Останнім часом у моді тематичні вечірки в американському стилі. Можуть замість ресторану орендувати будинок з басейном. Все як в кіно. Найбільшим хітом є вечір у стилі кінофестивалів.

«Найчастіше у нас беруть в оренду червону доріжку, — каже керівник фірми, котра займається організацією свят, пан Андрій. — Це коштує 800 гривень. Одна компанія навіть замовляла статуетки «Оскарів», які вручали кожному. Одна статуетка — 100 гривень. Повністю організацію свята замовляють рідко. Економлять. Зазвичай йдеться лише про сценарії, оформлення, а от меню узгоджують вже безпосередньо у ресторані».

У 11-класниці Ольги із Запоріжжя буде саме такий «Оскарівський випускний».

«Після офіційної церемонії поїдемо на фотосесію, а потім, на лімузинах, у ресторан. Там нас зустрінуть як зірок, буде червона доріжка, оплески, фото. Відео ми робимо самі, знімали всі наші репетиції, останні уроки, зробимо кумедну нарізку».

У класі Ольги на випускний кожен здавав по 3000 гривень. Сюди входять витрати на фотографа, аніматорів, подарунок школі, ресторан. «Загалом, разом з моїм одягом випускний коштував нашій родині 6 тисяч гривень», — говорить дівчина.

Випускний традиційний

11-класник Олександр закінчує школу у маленькому містечку. Його випускний буде у традиційному стилі. «Кожен здавав по 250 гривень з особи, — говорить мама Олександра, пані Тетяна. — Плюс музикам треба заплатити 4000 гривень, поділимо цю суму на кількість присутніх. Окремо замовляли фотографа — альбом коштував 300 гривень. Замовляли дорожчого фотографа, він працював з ними з десятого класу, фотографував восени, взимку, остання фотосесія — день дитинства. Діти вдягалися у кумедний одяг, тепер матимуть і такі фотографії. Загалом на випускний витратили трохи більше тисячі гривень, не враховуючи одягу випускника. Ми спершу хотіли організувати курси танцю для випускників, але не встигли, тому кожен свою дитину вальсувати вчить сам. У маленькому місті ресторанів небагато, тож потрібно замовляти за рік. Ми свій замовили у вересні».

Випускний пікнік

Дехто взагалі відмовляється від випускних у ресторанах.

«Мої друзі з іншої школи розповіли, що їхній клас не організовує випускного. Вони всі разом вирішили, що після вручення атестатів підуть у парк», — розповідає Оля.

Вартість випускного пікніка залежить лише від побажань головних героїв свята. «Думаю, бали незабаром відійдуть у минуле, діти все частіше хочуть чогось простішого, але цікавішого: піти в ліс, кудись поїхати, можливо, навіть за кордон», — говорить мама випускниці пані Леся.

Готуємо випускницю

Якщо програма орієнтовно для всіх коштує однаково, то одяг — особиста справа кожного. Тут ціновий діапазон — широчезний. «Однокласниця мого сина заявила батькам, що сукні, дешевшої ніж за 9 тисяч гривень, не одягне. І батьки поїхали та купили їй цю сукню», — розповідає пані Тетяна.

«Моє плаття коштує 1700 гривень, воно від Кaren Millen, ми з мамою по нього їздили до Дніпропетровська, — розповідає Ольга. — Помітила, що ціна на більш-менш пристойну сукню стартує від 1000 гривень. Дуже часто вибирають вбрання у грецькому стилі, без бретельок, кльош від грудей, водночас актуальне коктейльне, яке повністю лягає по фігурі. Також поширені легенькі «летючі» сукні різної довжини. Макіяж актуальний простий та природний, що мене дуже тішить».

Святковий макіяж коштує орієнтовно 150 гривень, туфлі — 600-800. Зачіска і манікюр — 500. Зачіски цьогоріч в моді легкі, які підкреслять голлівудський стиль вбрання: це можуть бути легкі локони, зібрані на потилиці, можливо, асиметрично.

Готуємо випускника

Вдягнути хлопчика легше і трохи дешевше.

«Сорочку можна купити на ринку від 150 гривень, — говорить пані Тетяна. — Краватку — за 50. Костюми коштують по-різному: 2000-3000 гривень. Але нам пощастило, купили за знижкою хороший костюм за 1100 гривень. Син такого одягу не носить, для нього навіть примірка була інквізицією. Тому вибирали не дуже гламурний, у дрібну клітинку, щоб потім ще кудись міг його вдягнути. Чоловічі мешти коштують 600-800 гривень».