Передплата 2024 «Добрий господар»

Піраньї – на Львівщині!

Минулого літа кілька небезпечних рибин виловили з Добротвірського водосховища. Подейкують, переловили не всіх хижачок...

У Добротвірському водосховищі розвелися піраньї! Принаймні такі чутки ширяться селищем. Минулого року місцеві рибалки-любителі спіймали на вудку трьох рибин з повними пащами зубів. Незвичний улов віднесли на експертизу у Львівдержрибоохорону. Спеціалісти встановили, що це — піраньї, батьківщиною яких є Південна Америка. Тобто потрапити природним шляхом у Добротвірське водосховище ці риби не могли. Фахівці тоді припускали, що екзотику міг випустити у штучну водойму акваріуміст-любитель, аби подивитися, чи приживуться хижачки у нетиповому для них середовищі.

Експерти запевняли, що виявлені піраньї загрози для місцевої флори та фауни не несуть, на людей нападати не будуть, адже малоймовірно, що зможуть пережити українські тріскучі морози. І тим більше не почнуть розмножуватися — попри те, що у Добротвірському водосховищі вода тепліша, ніж в інших водоймах, адже сюди вона прибуває з електростанції.

“З 1 квітня триває нерест. Виловлювати рибу — заборонено, тому нові знахідки на експертизу нам ще не приносили, — коментує “ВЗ” відповідальний за Сокальську дільницю, інспектор Львівдержрибоохорони Юрій Радехів. — Але маю сумнів, що у водосховищі й досі водяться піраньї. Ті риби, які були випущені у водойму минулого року, навряд чи пережили б зиму”.

Приватний підприємець Володимир Ханик, який має дозвіл на промисловий вилов риби у Добротвірському водосховищі, підтвердив, що у серпні минулого року рибалки упіймали трьох хижачок. Навіть була інформація, що риби покусали рибалок, коли ті поклали їм пальці до рота, аби перевірити, чи справді вони ласі до м’яса. З тих пір про незваних гостей з Південної Америки не чув, у сіті рибалкам вони не попадалися.

“Поки триває нерест, рибалю на приватних озерах. Як тільки нерест закінчиться (10 червня), повернуся на те місце, де упіймав піранью. Може, вдасться ще одну “вполювати”, — каже рибалка з п’ятдесятирічним стажем Володимир Нікулін. — Піраньї могли у нас прижитися. Пригадую, коли вперше впіймав ротана — рибу, яка харчується ікрою інших риб, не міг повірити своїм очам, адже це — екзотична акваріумна риба. Тепер ротан у наших водоймах почувається, як удома. Якщо у нас заведуться піраньї, перш ніж лізти у водойму, доведеться кидати їм козеня чи теля, щоб не були голодними”.

“Маю підозру, що ті риби жили у басейні коло маєтку багатого хлопаки, який тримав екзотику, щоб перед друзями хвалитися. Але ту екзотику треба було годувати. От він і вирішив відпустити їх на волю, — припускає асистент кафедри зоології ЛНУ ім.

І. Франка Володимир Лєснік. — Риби були недогодовані, дрібні (у природних умовах такі екземпляри важать до 1,5 кг), з недорозвиненими гонадами (статевими залозами). На 90% упевнений, що не могли підтримувати свою популяцію і згасли за кількісними показниками. У найближчі 20 років чекати експансій небезпечної екзотики не варто. А навіть якщо хтось і випустить кілька піраней у водойму, боятися, що вас з’їдять живцем, не варто — максимум, за палець цапнуть. Упіймані піраньї хоч і виявилися м’ясоїдами, проте харчувалися переважно хробаками”...