Передплата 2024 «Добра кухня»

У Храмі Гробу Господнього зійшов Благодатний вогонь!

  • 04.05.2013, 18:02
  • 3 125

Щорічно мільйони людей стають свідками Дива. У Велику Суботу, напередодні Воскресіння Христова на Гроб Господень у Єрусалимі сходить Благодатний Вогонь.

Єрусалимський патріарх Феофіл один молиться за закритими дверями Кувуклії — так грецькою називається печера, де був похований Христос і звідки він Воскрес. За легендою, той рік, коли вогонь не зійде з небес, стане останнім в історії людства. Ця легенда робить очікування чуда особливо напруженим.

Побачити Диво Благодатного Вогню прагне кожен християнин, тому з усього світу до Храму Гробу Господнього приходять паломники, аби вмитися благодатним світлом Вогню і отримати Боже Благословення. Очевидці стверджують, що окрім свого дивного походження, цей вогонь перші кілька хвилин не пече, ним вмиваються і несуть до своїх домівок та храмів, його доставляють у найвіддаленіші куточки світу.

В цей день можна побачити унікальний обряд: усі вогні в Храмі загашені, Патріарх знімає з себе вбрання і проходить процедуру огляду — поліцейські старанно обшукують його, а також Кувуклію, аби впевнитись, що там немає нічого, здатного викликати горіння. В одному лише хітоні Патріарх входить туди і, стоячи на колінах, благає Господа послати на землю Благодатний Вогонь.

Очевидці стверджують, що після того, як патріарх зйшов в Кувуклію, в храмі творяться дивні явища: виникають спалахи голубоватого кольору, які спалахують в різних напрямках, а з отвору в куполі храму на Гріб Господній спускається вертикальний широкий стовб світла. Як правило, після цього спалахує Благодатний вогонь і патріарх Єрусалимський передає його віруючим, що тримають в руках великі святкові свічки.