Передплата 2024 «Добра кухня»

Квітка Цісик зробила українське модним

Фільм, присвячений 60-й річниці співачки, зібрав аншлаги у кінотеатрах

Сім міст України побачили фільм про Квітку Цісик на прем’єрних показах. Кінозали у Києві, Львові, Одесі, Івано-Франківську, Луганську, Тернополі та Чернівцях були переповнені, глядачі стоячи аплодували таланту співачки.

У Львівському палаці мистецтв на показі фільму “Квітка. Голос в єдиному екземплярі” був нечуваний ажіотаж. Вийшла на другий поверх і не повірила очам — люди заповнили вестибюль так, що до дверей кінозалу неможливо було підійти. Львів’яни перепитували одне одного, чи є у когось зайве запрошення... Серед присутніх були не лише ті, хто слухав записи Квітки на заборонених платівках, а й зовсім юні прихильники таланту співачки.

У кінозал змогли потрапити усі охочі, щоправда, молодь стояла в проходах або сиділа на підлозі. Творці фільму — режисери телеканалу “Інтер” — не сподівались на такий ажіотаж. На сцену кінозалу вийшла сценарист фільму Леся Вакулюк, яка розповіла свої враження від створення стрічки. “Квітка Цісик — жінка, яка зробила українське модним”, — розповіла пані Леся. Приємною несподіванкою, мабуть, і для самих працівників “Інтера”, став виступ дівчат-пластунок куреня імені Квітки Цісик. Дівчатка у супроводі бандуристки виконали пісні Квітки “І шумить, і гуде”, “Пісню про рушник”. “Квітка Цісик для “Пласту” є улюбленою співачкою, — розповіла зв’язкова куреня Оксана Яблонська. — Коли три роки тому обирали назву куреня, одноголосно вирішили назватись іменем Квітки, вона є прикладом для наших дівчат”.

Розпочався кінопоказ — зал наповнив неповторний голос Квітки, що з перших нот бере за душу. Глядачі почули розповідь Алекса Гутмахера, людини, що популяризує творчість жінки за кордоном і в Україні. Одеський емігрант, який багато років живе в Америці, випадково почув пісню Квітки Цісик у таксі і вже не зміг її забути. Чоловік, як і співачка, був онкохворим, але зміг побороти недугу. Алекс Гутмахер ініціював благодійні заходи, аби зібрати кошти на пересувний мамограф для Львівського онкологічного центру.

Фільм розповідає про співачку як багатогранну особистість: це сильна духом українка Квітка, що вклала шалені кошти в якісний запис українських народних, стрілецьких пісень, це успішна бізнес-вумен Кейсі, яка була голосом й обличчям рекламних кампаній провідних фірм Америки. Квітка Цісик стала втіленням національної української самоідентифікації в Америці.

Радянська Україна 80-х років минулого століття сколихнулась від народних пісень у виконанні Квітки. Спів американки став уособленням бажаної, але недосяжної на той час незалежності. Контрабандна платівка із записами Квітки Цісик мала неймовірний резонанс серед української інтелігенції — люди переписували пластинки на касети й передавали одне одному.

Популярна співачка Джамала не втримала сліз, розповідаючи про своє знайомство з музикою української емігрантки — в такому якісному записі народних пісень ще не чула. Після завершення документального фільму зал підвівся і вибухнув оплесками.

На презентації стрічки була присутня племінниця Квітки Цісик Марта Качмар-Цісик. “Дуже хвилювалась під час показу фільму, — розповіла кореспонденту “ВЗ” пані Марта. — Особисто Квітки я, на жаль, не знала, і були моменти, коли стрічка брала мене душу. У Квітки Цісик, як у кожної жінки, були свої таємниці, яких фільм не розкрив. У фільмі не згадали й про те, що Алекс Гутмахер купив зірку в сузір’ї Овна і назвав її іменем співачки, зразок цього сертифіката є у мене. Сподіваюсь, це не останній фільм про Квітку, і її особа буде повністю висвітлена”.

“Робота над фільмом зайняла місяць, — розповіла сценарист стрічки Леся Вакулюк. — Це дуже короткий термін, тому певні аспекти життя Квітки ми залишили поза увагою. Деякі люди незадоволені цим, проте наша група доклала неймовірних зусиль, аби фільм вийшов на екрани до дня народження співачки. Я тільки за те, щоб справа продовжувалась, і фільми про Квітку знімали надалі. Особисто я була дуже вражена й задоволена, коли мені зателефонували з “Інтера” і запропонували попрацювати над фільмом. Думаю, Квітка Цісик давно чекала на цей фільм”. Кінопокази у Києві, Тернополі, Чернівцях спричинила аналогічну реакцію публіки. Квітка Цісик змогла об’єднати усі куточки України...

Схожі новини