Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Середньовіччі пили трояндовий узвар

Клуб історичної реконструкції Wolfenschloss відтворив львівську кухню XIV століття

«Середньовічна КУХНЯ мало розробляється реконструкторами, порівняно з танцями чи боями”, — каже учасниця клубу історичної реконструкції Катерина Успенська.

За сюжетом вистави багатий міщанин з дружиною та сестрою зустрічає у своєму домі шанованого гостя — лицаря, що повертається з литовського походу. Лицар повертає господареві дому давній борг. “На території Львова у XIV ст. проживали люди багатьох віросповідань, — розповіла Катерина Успенська, — але вже тоді католицька церква займала сильну позицію в місті. У Литві на той час перебувала велика кількість язичників, з якими воювали хрестоносці. Участь в таких походах давала лицареві можливість збагатитись. Перед походами вони брали певну суму в борг, це був ризикований крок, але у випадку вдалого походу лицар здобував чималі кошти”. Купець радіє гостю, вітає його та запрошує до столу. Вони миють руки, прислуга подає страви на стіл.

“Це страви, які міг собі дозволити заможний міщанин: риба, баранячі реберця, пшоняна та чечевична каші, сушені фрукти, “тарти” з різноманітною начинкою, козячий сир, хліб, — каже Олександра Стерелюхіна. — Кількість страв пояснюється зустріччю поважного гостя — людини, що повернулась героєм з хрестового походу. Зазвичай міщани XIV ст. вечеряли дещо скромніше. Вечерю намагались відтворити максимально правдоподібно, тому вибрали кам’яницю, де, згідно з літописними даними, було житло заможного купця. Рецепти знайдено у німецьких манускриптах кінця XIV ст., посуд скопійовано з музейних експонатів того періоду, він виготовлений за тими самими технологіями і випечений при тій самій температурі, що й у Середньовіччі. У стравах немає помідорів, картоплі, баклажанів, всі інгредієнти відповідають тому часу”.

Гості, котрі були присутні на вечері, спробували “тарт”, реконструктори його жартома називають “середньовічна піца”. Це корж з тіста (як на вареники), поверх якого накладається солона чи солодка начинка. Куштували солоний “тарт” із сиром та грибами. Реконструктори пили за столом кларет — біле вино зі спеціями, пригощали глядачів трояндовою водою — водою з медом, настояною на пелюстках троянди. “Це був популярний напій у Середньовіччі, — розповіла Олександра Стерелюхіна, — солодкий та ароматний. Його полюбляли дами, бо трояндова вода знижувала апетит. Звичайну воду не пили, оскільки вона кишіла бактеріями. У Середньовіччі не було міцного алкоголю: варили пиво, змішували вина з приправами, ель з вершками чи молоком, готували гренадін — гранатовий сік з медом та спеціями. Наливки з’явились пізніше”.

РЕЦЕПТИ СЕРЕДНЬОВІЧНОЇ КУХНІ

Смажені яловичі реберця

Посмажте яловичі реберця до напівготовності. Покладіть в казан, додайте петрушку і цибулю, родзинки, перець, гвоздику, сандал, шафран та сіль. Додайте вина та трохи оцту, закрийте казан кришкою. Тушкуйте до повної готовності. Розкладіть по тарілках, полийте соусом та подавайте на стіл.

Грибний тарт

200 г сметани

5 яєць

70-100 г тертого сиру

Збланшируйте маленькі печериці, дайте стекти. Додайте олію, сир та спеції. Добре перемішайте. Не соліть, поперчіть, покладіть начинку в тісто. Випікайте 20-35 хв., поки пиріг не покриється золотистою кіркою.

Тісто: 60 г розтопленого масла, 2 яйця, 2/3 ст. л. борошна,

1 ст. л. води і щіпка солі. Змішати і добре вимісити. Виходить щільне і тягуче тісто (класичне тісто, можна використовувати для всіх тартів).

Солодкий тарт

250 г сухого нежирного сиру

250 г сметани

3 яйця

сік 1 апельсина, цедра

Всі інгредієнти змішайте, покладіть начинку в тісто, випікайте 20-35 хв.

Тісто: 60 г розтопленого масла, 2 яйця, 2/3 ст. л. борошна,

1ст. л. води і щіпка солі. Змішати і добре вимісити. Виходить щільне і тягуче тісто (класичне тісто, можна використовувати для всіх тартів).

Схожі новини