Передплата 2024 ВЗ

Весна. За роботу беруться палії…

Від їхнього сірника потерпають природа і люди

Досить було на кілька днів блиснути весняному сонечку, як за свою неправедну роботу взялися палії трави. Вогняні змії з гіркими димами, що з’явилися завдяки їхнім рукам, оповили величезні масиви вздовж автомобільних трас, створюючи велику небезпеку. І не тільки для природи.

Багатокілометрові ПОЖАРИЩА можна спостерігати серед ночі на узбіччях міжнародного автошляху Київ-Чоп. Підхоплене вітром, багаття спопеляє все живе на землі — не тільки сухе бадилля, а й молоді деревця, корисних комах-жучків, гнізда птахів, позбавляє життя новонароджених тваринок. Величезної шкоди палії завдають родючому шару ґрунту. Автору цих рядків з вікон нічного автобуса (дим проникав і в салон, викликаючи у пасажирів кашель) доводилося бачити, як польовий вогонь підбирався до лісових масивів, бензинових заправок, газових магістралей. Чиясь легковажність може обернутися великою бідою. Єдиний порятунок — коли піде дощ…

Такі картини повторюються з року в рік, але поставити на місце губителів природи ніхто не може. Екослужби обмежуються рід-кіс-ними рейдами-перевірками, символічними штрафами, міліції — не до цього. Якби жорстко і публічно покарали кількох таких паліїв, в інших відпала б охота задля розваги братися за сірник.

Гадаємо, приборкання вогнехуліганів могло б стати одним із перших заходів із наведення порядку нового очільника Львівської області, а в минулому — заступника Генпрокурора Вік-тора Шемчука.

Схожі новини