Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пінзель покидає Лувр

Хоч його львівська «домівка» – в аварійному стані...

27 дерев’яних творів видатного українського митця середини XVIII ст. Йогана Георга Пінзеля покидають паризький Лувр. Упродовж трьох місяців скульптури українського Мікеланджело виставлялись у найпопулярнішому музеї світу, збираючи найвищі оцінки знаних мистецтвознавців. Але у рідному Львові Пінзелю подітись нікуди. Його львівська домівка-музей, як і раніше, в аварійному стані...

«Група львівських та київських реставраторів поїхала до Лувру, — розповіла “ВЗ” генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Возницька-Разінкова. — П’ять днів потрібно було на упакування та довіз скульптур Пінзеля зі Львова на експозицію до Лувру у листопаді минулого року. Приблизно стільки ж часу піде на демонтаж та повернення творів Пінзеля додому».

Окрім львівських, у Франції були представлені роботи Пінзеля з музеїв Тернополя та Івано-Франківська, а також Дияконські ворота із бучацької церкви Святої Покрови. Ці роботи із Лувру повернуться у свої домівки. А ось львівські скульптури не мають куди повернутись. Мистецька громадськість Львова сподівалась, що за час, коли скульптури знаменитого митця перебуватимуть у Франції, їхню постійну домівку — музей Йогана Георга Пінзеля у Львові — відреставрують. “Дах музею протікає декілька років, — скаржиться пані Лариса. — Мій батько, покійний директор галереї Борис Григорович Возницький, який відкрив Пінзеля світу та присвятив життя на його збереження, оббивав пороги усіх владних інстанцій, писав численні листи у міністерство та секретаріат президента, щоб врятувати будівлю музею. Але все марно. Львівська ОДА розпорядилась зробити тимчасовий ремонт. Але тимчасовий нас не влаштовує. Будівля потребує капітального ремонту. Цієї зими аварійність музею побачили усі. На початку січня обвалилась частина зовнішнього карниза будівлі, ледь не на голови людям. Ми власноруч обгороджували аварійну ділянку. Ніхто не може гарантувати, що карниз не посиплеться далі”.

Лариса Возницька каже, ЛОДА пообіцяла, що будуть виділені кошти на ремонт даху та фасаду музею Пінзеля. “Чекаємо проектної документації майбутніх ремонтних робіт, — сказала пані Лариса. — Доки ремонт не зроблять, скульптури Йогана Пінзеля житимуть у галереї на вулиці Стефаника. Уже підготували для них кімнати”.

Про подальше експонування творів Пінзеля поза Львовом Лариса Борисівна навіть чути не хоче. “Із Лувру Пінзель приїде прямо до Львова. Не буде зупинки та виставки у Києві, як це планувалось раніше, — зазначила директор галереї. — Твори Пінзеля дуже крихкі. Вони важко переносять переїзди. Ще не знаємо, у якому стані повернуться до Львова. Адже дорога є дорога. Щодо подальших “гастролей” Пінзеля, до мене не звертались із пропозицією експонувати скульптури в інших музеях України чи світу. Але, на думку реставраційної ради, такі перевезення негативно впливають на роботи легендарного майстра. Виступаємо за стаціонарне експонування творів українського Мікеланджело. Хто хоче побачити його спадщину, ласкаво просимо до Львова”.