Передплата 2024 «Добрий господар»

Львів — у шоколаді

Цукерки, тістечка, найрізноманітніші види кави, солодощі, та ба, навіть 200-кілограмова скульптура лева... Усе це можна побачити, скуштувати і придбати на Святі шоколаду у Львівському палаці мистецтв. Крім того, на гостей чекають приємні сюрпризи, конкурси, майстер-класи від найкращих кондитерів. Свято триватиме чотири дні.

...В ятці біля входу — широкий асортимент солодощів, кондитерських виробів від відомої мережі супермаркетів. “Це наші ексклюзивні солодощі, — розповідає продавець Мар’яна Сліпчишин, — без націнки. Маємо бельгійський, швейцарський, португальський шоколад, пампухи, які самі робимо”.

Поруч — царство кави. Запашний напій на виставку привезли з Рівного. Сто грамів коштує від 10 гривень, найдорожча — 38. “У нас кава зі всього світу, — пояснює комерційний директор кавової фірми Олена Миронова, — з Бразилії, Нікарагуа, Куби, Індії. Самі її обсмажуємо”. Крім 80 видів кави, рівняни на місці готують різноманітні напої. Склянка пуншу коштує 12 гривень. Пані Олена поділилася рецептом. “До червоного вина додаємо ром, коньяк, віскі, суміш фруктів та пряну суміш. Пунш слід подавати холодним. До зігріваючого глінтвейну, крім червоного вина, доливаємо трохи коньяку або рому”.

Пенсіонерка Віра Левченко дегустує каву. Зізнається, намагається уникати підбадьорливого напою, але на святі зробила виняток. “Коли навколо такі аромати, важко втриматися, — усміхається. — Більше полюбляю солодке, вже дещо прикупила: собі тістечка, онукам — яблука у шоколаді”.

Пан Роман прибув на свято з дубенськими цукерками. Солодощі з Рівенщини у Львові ще не вельми популярні. «Лише торік вийшли на Львів. Людям подобаються наші цукерки».

До ятки з салом у шоколаді годі проштовхнутися. Знаки зодіаку та скульптурки по 20 гривень, цукерки по 4 та навіть величезний прутень Давида за 250 гривень. “Він повністю із шоколаду, — пояснює адміністратор ресторану Євген. — Сало під шоколадом не відчувається: воно перемелене і без спецій”.

Студент Олександр придбав у цій ятці коробку цукерок. У День закоханих хоче почастувати дівчину незвичним десертом.

Кондитери з Тернополя привезли на виставку не лише солодощі, а й шоколадний фонтан. На пристрої просто на очах у покупців роблять шоколадне фондю з цукатами. Одне коштує 15 гривень. “Будемо тут усі чотири дні, — ділиться Андрій Коваль. — Сподіваємося на жваву торгівлю”. За місце площею 2х2 метри тернополяни заплатили три тисячі гривень.

На другому поверсі кипить робота біля шоколадних скульптур. Четвертокурсниця Академії мистецтв Соломія Гороб’юк на брилі шоколаду витесує романтичну історію. Основні інструменти — різець і стамеска. “Роблю серце, — пояснює, — по боках будуть жінка і чоловік, а між ними Львів. З шоколадом важче працювати, аніж з гіпсом”.

У сусідній залі двоє студентів Академії мистецтв працюють над гігантською скульптурою лева. На символ Львова пішло 200 кілограмів шоколаду. Третьокурсник Олег Коваль вперше працює з цим матеріалом. “Почали роботу на початку тижня, — каже хлопець. — Завтра закінчимо. Шоколад розплавляємо феном, фігури вирізаємо стамесками”.

Шоколадне місто на третьому поверсі Палацу мистецтв відкрила відома співачка Наталка Карпа, яка й стала його королевою. Вбрана у яскраво-червону сукню, на шиї — ланцюжок із великим серцем. “Для мене це незвична і приємна місія. Обожнюю шоколад. Навіть коли дотримуюся дієти, на день дозволяю собі кілька шматочків”.

Молода пара Вероніка і Джейкоб Адамс на святі... обвінчалися. На очах у глядачів зі сцени одине одному дали шоколадні обітниці і обмінялися шоколадками. Офіційно побралися ще два роки тому. “Оголошення про шоколадне вінчання надибала в Інтернеті, — розповідає Вероніка. — Вирішила зробити коханому сюрприз. Джейкоб охоче погодився. Це буде репетиція до справжнього церковного вінчання”.

Попереду — ще багато сюрпризів та несподіванок: відкриття ексклюзивного шоколадного годинника, виступ гурту “Шоколадка”, майстер-класи від шеф-кухарів та шоколатьє.

Схожі новини