Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Усі хочуть бути принцесами...

  • 05.12.2012, 01:14
  • 1 596

Каша САЛЬЦОВА

Журналіст, вокалістка групи «Крихітка»

Це НАША ЗАЦИКЛЕНІСТЬ на зовнішніх атрибутах. Авжеж, у країні з голодними пенсіонерами і браком медикаментів у лікарнях важливо виглядати таким, яким у житті ніколи не був. Уявлення жебрацького суспільства про «нормальне» життя — це особлива форма бідності. Пластикові вікна, вмонтовані у фасади історичних пам’яток, бальні сукні «як останній раз» на провінційних випускницях, нова машина в кредит під 24%. Уся ця Мексика!

Країна нагадує тьотю, яка голосує за кандидата, «бо мущіна прєдставітельний». Показовість. Це справляє на аборигенів враження. Людина, яку би ахінею не несла і що би не перла з бюджету під сонним прицілом відеокамер, має виглядати «пристойно». Саме так рекетня, яка змінила спортивні костюми на «бріоні», перетворилась в очах тьоть і дядь на «поважних людей». Щось знає людина, якщо у неї портфель за тисячу євро.

Гопник у крокодилових туфлях із депутатським значком — спи безтурботно. Вони справді сприймають тебе дорослим «політиком». Не видай себе! Поки вони схвально витріщаються на твій новий джип, можна красти-красти. Спи як немовля. Лише час від часу не забувай апелювати у своїх коротких безматірно сухих промовах до найсвятішого, абстрактного і суб’єктивного (історичної справедливості, єврейсько-російської змови, Бога, національного інтересу, світлого майбутнього дітей, інтеграції у Європу). Тоді аборигени будуть стояти, погойдуючись від голоду, сумирно зачаровані благодаттю, що розгортається у їхній свідомості. Вони будуть підтакувати кожній своїй ілюзії.

Будь певен, що у них забракне сміливості запитати, чи джип, розцяцькований патріотичними кольорами, не куплений, бува, на гроші, виділені на тепломережі минулого року? Чи відремонтували камери Лук’янівки після скандального розслідування? Що це було з Мазурком взагалі? Чому мільярдну угоду підписував сеньйор Ніхто? Розбиратись, а надто у юридичних питаннях — не круто. Інша річ продати нирку, аби влаштувати багате весілля чи купити Ipad. Ось це по-нашому, по-східному...

Знайомі розповідали, що в одному дитсадку дитина наступила на свою розкішну сукню, кринолін задерся, і виявилось, що батьки забули одягти на дитя трусики. Аж надто схоже на українську дійсність.

Схожі новини