Передплата 2024 ВЗ

Чотири скрипки в одні руки!

Скрипаль-віртуоз Олександр Божик встановить рекорд України.

Скрипаль, композитор, шоумен Олександр Божик встановить світовий рекорд. Під час сольних концертів “Чотири стихії”, які відбудуться 8 грудня у Національному театрі ім. М. Заньковецької, суперфіналіст шоу «Україна має талант!» заграє одночасно на чотирьох (!) скрипках.

—Коли БРАВ УЧАСТЬ У ШОУ «Україна має талант!», придумав неординарний номер, щоб вразити суддів і глядачів, — заграв на двох скрипках одночасно, — розповідає Олександр Божик. — Це було дуже і дуже складно зробити. Але завдяки тривалим тренуванням мені це вдалося. На двох скрипках не зупинився і пообіцяв, що на сольному концерті заграю на трьох інструментах одночасно. Обіцянку виконав. Коли ж відкривав офіційну фан-зону Євро-2012, сказав: “Якщо українська збірна переможе на чемпіонаті, зіграю на чотирьох скрипках”. Україна, на жаль, не виграла, але я подумав: «Чому б і ні?». Як втримати чотири інструменти у двох руках, грати на усіх них одночасно та ще й так, щоб видовищність не йшла наперекір якості звучання? Фантазія, підказки батька, який — не музикант і, мабуть, саме тому зумів подивитися на мою “проблему” відсторонено, та багатогодинні тренування дали результат. Зараз я вже цілком спокійно граю на чотирьох скрипках одночасно! Як це виглядає, словами описати важко. А от побачити можна — на моїх сольних концертах 8 грудня у Львові.

Унікальний номер, на який досі не зважувався жоден музикант у світі, привернув увагу представників Книги рекордів України, які під час концертів «Чотири стихії» зафіксують рекорд Олександра Божика офіційно. “Музика — не спорт, де можна зафіксувати швидкість, дальність, — говорить скрипаль. — Її не виміряєш сантиметрами чи секундами. Але я придумав, як зафіксувати одну з музичних вершин, щоб мати змогу подарувати її батькам у подяку за їхню любов до мене. Завдяки їм став скрипалем. Вони віддавали всю свою душу, кошти, енергію, сили заради моєї мрії”.

Олександр Божик каже, що на чотирьох скрипках зупиниться. «Обі-цяти, що зіграю одразу на п’яти скрипках, не буду, бо це справді нереально», — зізнається він.

Музикант презентує під час «Чотирьох стихій» не лише унікальний номер, а й унікальний для українського музичного простору стиль виконання, у якому він працює, — класичний кросовер. Олександр Божик “омолоджує” класику, додаючи їй сучасного рок- та рок-н-рольного звучання. Порадує скрипаль шанувальників якісної музики ще й низкою авторських композицій, які незабаром увійдуть до сольного альбому виконавця. Родзинкою концерту стане той факт, що на сцені одночасно гратимуть струнний оркестр «Бравіссімо» та рок-гурт «Божик Бенд», які під керівництвом Олександра звучатимуть як одне ціле. Фолькових нот концерту Божика додаватиме співачка Оксана Муха, а тремкого фортепіанного звучання — піа-ністка Юлія Божик.

Схожі новини