Передплата 2024 ВЗ

Орест СКОП: «На Осінньому салоні «Високий Замок-2012» базарних робіт немає»

8 листопада, у Палаці мистецтв відбудеться відкриття 16 Міжнародного Осіннього салону «Високий Замок-2012». Поціновувачів високого мистецтва тішитимуть понад 500 робіт 200 митців з різних регіонів України та з-за кордону. Будуть представлені живопис, графіка, ткацтво та скульптура. Цьогорічний Салон триватиме до 2 грудня. Під час урочистого закриття журі назве десятку кращих авторів. Напередодні відкриття Осіннього салону «Високий Замок-2012» кореспондент “ВЗ” побувала у Палаці мистецтв...

«Восени ЛЮДИ збирають довгоочікуваний урожай. Осінній салон “Високий Замок” — як обжинки для художників. Найкращу роботу за рік митець представляє на цій виставці, — розповів “ВЗ” головний художник Палацу мистецтв Орест Скоп. — Тому “Високий Замок” є великою подією для митців та поціновувачів мистецтва, де збираються кращі творіння. Приємно, що на Салоні можна побачити роботи як студентів мистецьких вузів, так і іменитих митців, зокрема цьогоріч представлені роботи народного художника Миколи Андрущенка. Щоправда, Осінній салон “Високий Замок” розрахований більше на молодих художників, які мають унікальну можливість представити свої роботи на престижній виставці. Це для них хороший шанс заявити про себе. Хоча потрапити на таку виставку нелегко. Журі критично ставиться до відбору робіт. Львівська публіка надзвичайно вибаглива. Аби здивувати її, потрібно запропонувати щось неймовірне. Презентуємо на Салоні мистецтво вищого рівня. Це — не базарні роботи. Твори будуть занесені у каталог, що ще раз підкреслює їх значущість. Придбавши роботу на Осінньому салоні, покупець матиме гарантію, що у його руках — справжнє мистецтво».

Орест Скоп наголошує, що Осінній салон “Високий Замок” щороку є іншим. Адже невідомо, хто з митців які роботи заявить на конкурс. “До нас цьогоріч надійшла сила-силенна творів, з-поміж яких журі, у складі поважних митців Петра Сипняка, Василя Ярича, Ігоря Ковалевича, Сергія Міхновського та мене, відібрало понад 500 робіт авторства 200 митців, — зазначив пан Орест. — Географія художників — надзвичайно широка: від Карпат до Донецька та Криму. Є твори авторів із-за кордону, зокрема Англії, Словаччини... Це свідчить про високий ранг виставки. Цьогоріч найбільше представлені живопис та графіка, менше — дрібна скульптура, кераміка, ткацтво. Тішить око різнобарв’я мистецьких робіт Осіннього салону «Високий Замок-2012». Салон допускає твори усіх напрямів. Немає обмежень у тематиці, техніці, колористиці. Є реалістичне мистецтво, є роботи модернового напряму. Відбирали цікаві творіння, в яких відчувається душевна напруга, думка. Відмінністю цьогорічного Салону є те, що обмежили митців форматом — бодай одна сторона роботи не повинна бути меншою за 80 сантиметрів. Адже в попередні роки надсилали багато дрібних робіт, і ми не знали, як їх розвішувати, як компонувати. Зрештою, великоформатні полотна жвавіше сприймаються глядачами”.

Традиційно цьогорічний Са-лон включатиме у себе три експозиції: Салон «Високий Замок-2012», виставку «Украї-нський плакат у Львові» та ретроспективу творів метра, бойчукіста — художника Охріма Кравченка, до його 110-ліття.