Передплата 2024 «Добрий господар»

Висоцький та Суворов постали в Одесі

Цими вихідними в Одесі відкрили відразу два пам’ятники. Місто над морем вшанувало у скульптурі славного барда Володимира Висоцького та полководця Олександра Суворова.

Одесити довго не могли узгодити ескіз пам’ятника Висоцькому. Наприкінці березня конкурсна комісія вибрала макет скульптора Олександра Князика. Проте вибір комісії викликав протест одеської громадськості, мовляв, зображення Висоцького нагадує образ розп’ятого Христа. Але після незначних доопрацювань скульптуру таки вилили у бронзі. На ній бард зображений на тлі віт­рил та щогли. Пам’ятник встановили біля Одеської кіностудії на постаменті з висіченим на ньому автографом Висоцького. На відкриття пам’ятника приїхали актор Михайло Пореченков і син співака Нікіта Висоцький. Зі сльозами на очах Нікіта подякував одеситам за любов та шану до його батька.

Пам’ятник полководцю Олександ­ру Суворову відкрили на перехресті біля дитячого центру “Молода гвардія” в Суворовському районі Одеси. Цей постамент є копією скульптурної композиції Суворову, встановленої в Ізмаїлі. У 1913 році відомий одеський скульптор Едуардс на честь 120-ліття перемоги російсько-австрійських військ під командуванням Суворова над турками виготовив скульптуру генералісимуса. Її авторську копію в середині 1930 років встановили в Одесі, проте в 1945 році скульптуру перевезли в Ізмаїл як символ визволення міста від німецько-румунських окупантів.

Схожі новини