Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Під Ратушею – кольорові книжкові кола

Перехожі на площі Ринок були здивовані, побачивши колону дітей, що дружно вигукували «Завітай в бібліотеку, що від тебе недалеко», «Бібліосупер, бібліоклас, бібліотека вітає вас». А також — ще з десяток інших кричалок про книги та їхні домівки. На такий флешмоб у переддень святкування Дня бібліотек вийшли 17 дитячих бібліотек міста Лева.

Для львівських дитячих бібліотек публічні читання уже стали традиційними. Разом зі своїми читачами та волонтерами бібліотекарі уже відвідали пам’ятник Адаму Міцкевичу, двічі збиралися біля пам ятника Іванові Франку (разом зі студентами ЛНУ), кілька разів біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Цього разу бібліотеки вирішили відвідати монументи не авторів, а літературних персонажів. Найбільш доцільним, на бібліотекарський погляд, виявився бравий солдат Швейк.

Персонаж незвичний і, на жаль, не дуже популярний, — розповіла бібліотекар Тетяна Пилипець. — Останні 2-2,5 роки наші волонтери головно юнаки (руйнуємо стереотип, що бібліотеки є традиційним жіночим місцем), тож ми вирішили, що для хлопців це додатковий бонус. Існує легенда: якщо випити з бронзовим львівським Швейком гальбу пива (у нашому випадку, правда, це може бути хіба що сік), то хлопця не заберуть до війська...

Діти, що зібралися біля бронзового Швейка, залюбки читали уривки з книги про пригоди бравого солдата. Від пам’ятника Швейку, що біля “Віденської” кав’ярні, діти вирушили до монумента Данилу Галицькому. Сформувавши колону, витягнувши транспаранти із закликами до читання та повторивши книжкові гасла, діти разом з бібліотекарями рушили до площі Ринок. Обійшовши Ратушу, зупинилися біля центрального входу до неї. Хвіст колони губився за рогом будівлі. Поскандувавши ще кілька кричалок, діти утворили кольорові книжкові кола.

— Ці кола як ідея з’явилися нещодавно, коли діти із бібліотекарями відвідували цьогорічний Форум видавців, — пояснює Тетяна Пилипець. — Надихнули нас на такий формат акції зустрічі з Бруно Ферреро. Ми вирішили, що його притчу «Кола на воді» можна відтворити у наших книжкових колах.

Схожі новини