«Свій перший „гонорар“ заробив на хлібозаводі»
Ексклюзивне інтерв’ю з відомим українським актором Олексієм Смолкою
/wz.lviv.ua/images/interview/_cover/388434/aleksei-smolka.jpg)
Попри те, що актор розпочинав свою кар’єру в КВН і завжди вирізнявся особливим почуттям гумору, найчастіше отримує запрошення на ролі негідників та злочинців. Але зараз Олексій Смолка опинився на боці закону — у новому 24-серійному детективі «Звонар», що йде на каналі 2+2, актор зіграв керівника РВВС — майора Волкова. Про нову роль, перший заробіток на заводі, знайомство з метрами кіноіндустрії та концерт Майкла Джексона Олексій Смолка розповів журналісту «Високого Замку».
— Олексію, зараз на вашому творчому рахунку понад 100 зіграних ролей, постійна зайнятість у кіно та гастролі по всій Україні з власною виставою. А ви пам’ятаєте свої перші зароблені гроші?
— Аякже! І ці гроші я заробив не творчістю. У 14 років батьки відправили мене на хлібозавод, аби я дізнався, що таке справжня праця. Це були два місяці пекла. До того я працював у бабусі в селі, там теж було важко. Треба було вставати о шостій ранку і займатися господарством, а я, хлопець з міста, до цього не звик. Але порівняно з хлібозаводом, це були квіточки. Я стояв на завантаженні хліба на конвеєр, який ніколи не зупинявся. Нас було троє, і коли один з нас йшов на обід, починалось найважче. Ми працювали по вісім годин, практично без відпочинку. У мене навіть пальці під конвеєр потрапляли! Але я отримував хорошу платню — 114 рублів за місяць. Стільки ж заробляли мої батьки. Ех, пам’ятаю, як виглядала ця пачка грошей. А от куди витратив — згадати не можу (сміється. — Г. Я.).
— Ви з дитинства були привчені до праці…
— Мама хотіла, аби я у майбутньому займався чимось таким — був вчителем трудового навчання чи фізики. Але мені ця ідея не подобалась. Знайшли компроміс — я вступив у Чернігівський педагогічний інститут, щоправда, на спеціальність «Образотворче мистецтво. Художник».
— А зараз малюєте?
— Ні. Образотворче мистецтво потребує часу, зусиль, дисципліни і постійного навчання. Те саме можна сказати й про акторство. А займатися і тим, й іншим складно, як кажуть, одними сідницями на двох стільцях не всидіти. Важливо зосередитись на чомусь одному. Думаю, коли вийду на пенсію (сподіваюсь, нескоро), куплю собі мольберт, поїду на природу і буду малювати у своє задоволення.
— Повернемось до вашого студентства. Адже саме в цей час вас помітили на грі КВН і запросили до театру…
— Я був капітаном команди КВН у педагогічному інституті. Між факультетами проходили чергові ігри, і саме на них запросили керівника Молодіжного театру Геннадія Касьянова. Він і запропонував мені стати частиною трупи, зіграти Яшу у виставі «Вишневий сад». Перший рік я працював, будучи студентом. На другому році роботи закінчив інститут. У 24 роки зрозумів, що хочу бути актором, і вступив у Київський театральний інститут імені Карпенка-Карого.
— Вам щастить на людей…
— Це правда. В 1999 році я познайомився зі Сергієм Юрським та Миколою Волковим. Потім мені пощастило зіграти в десятисерійному фільмі «Слід перевертня». У мене була цікава роль. Саме там я зустрів Валерія Баринова, Олексія Горбунова, Віктора Сарайкіна, Володимира Долинського. До речі, Долинський якось порадив приносити на знімальний майданчик солодощі костюмерам і гримерам, бо вони так само потребують турботи на знімальному майданчику, як актори. Цієї традиції дотримуюся майже 20 років.
— Нещодавно на каналі 2+2 стартував детективний серіал «Звонар», в якому ви вкотре зіграли працівника правоохоронних органів. Роль силовиків не набридла?
— Я не часто граю силовиків, це по-перше. По-друге, цього разу мій герой інший. Якщо в «Ментівських війнах. Київ» у мене був оперативник Леон, то в «Звонарі» я дослужився до керівника. Мого героя звуть Волков, але його значно молодші підлеглі називають Вовком. Аби вгамувати пил та деяку нахабність молоді, Волков іноді жартами, іноді криками, іноді хамством ставить їх на місце. І його вчинки абсолютно виправдані. Розумієте, ми звикли критикувати керівництво у коридорах чи на перервах. А коли така людина, як Волков, — без корони і «зірки», отримує посаду, то йому стає важко. Мій герой постійно шукає різні шляхи, як направити своїх слідчих на розслідування. Спочатку по-доброму, а коли це не діє, застосовує більш радикальні методи. А взагалі, ця роль — шанс для мене зіграти людину, яка повністю віддана своїй роботі і завжди дотримується букви закону.
— Ви не часто розповідаєте про особисте життя. Можете розкрити таємницю — чи вільне ваше серце зараз?
— На те воно і особисте, щоб про нього не розповідати. Не хочу обговорювати стосунки без людини, яка також причетна до цього. Краще приходьте на мою виставу «Про що мовчать чоловіки», там трохи більше про моє особисте життя.
— У вашій біографії є цікава історія про концерт Майкла Джексона…
— Це було в 1996 році. Ми з другом дивились телевізор і почули, що Джексон прилетів до Москви. Не довго думаючи, відпросилися у батьків, якось роздобули гроші на квитки, і вже наступного ранку летіли на концерт. Купили квитки за 25 доларів прямо біля сцени. Ви уявляєте, які це були емоції? Я був на багатьох концертах, але цей — найкращий у моєму житті. Джексон — король!
— Колеги розповідають про ваші неабиякі кулінарні здібності. Звідки маєте такі задатки?
— Мій батько — шеф-кухар. Я почав готувати ще у шестирічному віці. Перший власноруч приготовлений «шедевр» — зіпсований торт, за який я отримав прочухана від батьків. Тоді я не знав, що поливати варенням коржі потрібно вже після того, як вони спечені. Уявляєте, що вийшло? Все чорне! Аби ніхто не дізнався про мою невдачу, торт заховав під ванну, але запах видав його місце-знаходження. Це був мій перший і останній кулінарний провал. Потім швидко реабілітувався — у першому класі приніс до школи торт із крохмалем. Ніхто такого від першачка не очікував.
— Тобто, коли поселилися у гуртожитку, проблем з їжею не було?
— Ніколи. Весь поверх, на якому я жив, їв мій фірмовий борщ. Я його готую ідеально.
— А екзотику готувати доводилось?
— Коли жив у Красноярську, познайомився з тайською та китайською кухнями. Тепер люблю готувати смажений рис, місо-суп (страва японської кухні), телятину у соусі теріякі, сир тофу у власному соусі. Це все готується швидко, головне — знати рецептуру, знайти свіже м’ясо, зелень та приправи.
— Про яке ваше захоплення мало хто знає?
— Раніше я полюбляв комп’ютерні ігри. Міг грати днями, не зупиняючись. Але це минуло, бо не маю часу, — постійно гастролі, зйомки, репетиції. Зараз, коли є вільна хвилина, дивлюсь зарубіжні фільми та серіали. Ще обожнюю подорожувати. Навіть маємо з друзями чудову традицію — щозими збиратися разом і летіти у теплі країни, якомога ближче до моря.