Передплата 2024 ВЗ

Маша ЄФРОСИНІНА: «Марафет для виходу у світ маю навести до того, як буде збиратися мій чоловік»

Коли у пресі почали рясніти заголовки про звільнення Маші Єфросиніної з “Нового каналу”, глядачі вирішили, що ведучу “переманив” конкурент. Але одна з найпопулярніших телеведучих країни просто вирішила кардинально змінити своє життя.

Вона зайнялася громадською діяльністю та підготовкою до народження другого малюка. “Те, що мене не показують кожного дня по телебаченню, не вважаю проблемою”, — каже Маша. Чому вона не готова піти у політику, нову програму та що змушує її залишати усі проблеми за порогом квартири, — в інтерв’ю журналіста “ВЗ” з Машею Єфросиніною.

— Машо, майже рік тому ви пішли з «Нового каналу» у “вільне плавання”, створили сторінку у Фейсбуці і активно зайнялися благодійністю. Відчуваєте, що ваше життя повернулося в інший бік?

— Не можу сказати, що це зовсім інше життя. Я б назвала його оновленим. Чого лукавити, якщо все моє життя, десь на 90 відсотків, останні п’ять років було віддане тільки роботі. Все відбувалося по колу: робота, зйомки, павільйон. Те, що ви перерахували вище, це істотні зміни, які тепер з’явилися у моєму житті. Моя громадська діяльність набирає все більших обертів, і я розумію, куди мені рухатися далі, що робити, які у мене цілі.

У мене двоє дітей, і я абсолютно точно можу заявити, що дитина, народжена у 35 років, — довгожданий і прекрасний малюк, який вплинув на моє самовідчуття. Для мене це цінно і важливо. Якщо підсумувати відповідь однією фразою, то я близька до того, що мої плани будуть реалізовуватися у більш широкому масштабі. Те, що мене не показують кожного дня по телебаченню, проблемою взагалі не вважаю. Я підійшла до того етапу, коли якість має перевищувати кількість.

— Але телебачення ви не залишили за бортом. Програма “Відверто з Машею Єфросиніною” на телеканалі «Україна» отримає своє продовження?

— Помітила, що у глядачів прокинувся інтерес до подібного формату передачі, і вже готуємося до чергових зйомок. Ви бачили лише кілька випусків програми тільки тому, що ми записали з Кароліною важливе і актуальне інтерв’ю. За телевізійною логікою, таке інтерв’ю мало бути у циклі, але у випадку розмови з Ані Лорак було зрозуміло, що затягувати з цим не можна. Адже є «гарячий пиріжок» і його треба видавати.

— Зважаючи на вашу громадську діяльність, не думали піти у політику?

— У мене на сьогодні взагалі немає броні проти негативу. Я довгий час працюю у розважальному жанрі, і вся моя робота пов’язана з тим, щоб дарувати глядачам позитивні, хороші емоції. Я людина, у якої немає товстого шкірного покриву, який би захищав від страшного, а інколи й провокаційного інформаційного потоку, що «летить» з усіх боків і є невід’ємною частиною політичного діяча. Тому мене більше приваблює громадська діяльність, де не треба козиряти якимись посадами, а просто важливо робити свою роботу для суспільства. Цим я і займаюся та набираю обертів. Зараз готова сказати, що політика і я — речі непоєднувані. Коли до мене прийде цей шлях, я не знаю, можливо, тоді, коли щось зміниться у свідомості людей. Зараз будь-яка твоя дія, кожен твій крок, сказане слово вимірюються двома категоріями: добре і погано. Люди не хочуть заглиблюватися у те, що відбувається, не розбираються в елементарних подіях і не піддають все це найпростішому — людському аналізу. Відчуваю, що люди нині морально спустошені. Тому я не готова до якихось радикальних кроків.

— Як ситуація в країні вплинула на ваше життя?

— Коли все почалося у грудні 2013 року, я по-справжньому зрозуміла, що таке страх. Перш за все, за свою дитину. Так вийшло, що вдруге завагітніла саме тоді. Це було велике випробування психологічного характеру — виношувати малюка у стані жорсткої агресії як у повітрі, так і у свідомості людей. Але переконувала себе, що потрібно триматися, що саме від мене залежить життя і здоров’я дитини. З того часу всі зміни, які сталися у моєму житті, пішли мені на користь. Я почала більш усвідомлено підходити до своїх дій і вчинків, адже зрозуміла, що життя швидкоплинне і потрібно зупинятися на тому, що справді важливо.

— Народивши вдруге, не боялися перетворитися на домогосподарку?

— Що буду продовжувати працювати, я заявила відразу. Практично ще до пологів займалася проблемами дітей переселенців, домовлялася про актуальні інтерв’ю. Те, що моє життя стало яскравішим, багатшим, наповнилося цілим світом з появою ще однієї маленької людини, не означає, що мені треба щось ламати у своєму світосприйнятті. Мене часто про це запитують, і не можу зрозуміти, як в одній зв’язці можуть бути слова «народжувати» і «боятися». Мені здається, що зараз жінки більше бояться того, як виростити дитину, коли в країні війна. Адже це великий ризик і фінансові проблеми. Я звільнилася з роботи на шостому місяці вагітності. Мало хто з мого оточення міг це зрозуміти. Треба усвідомити, що коли тобі Богом дається дитина, то всі страхи мають бути лише за її життя і здоров’я, а все інше зможемо подолати. Взагалі стати домогосподаркою чи ні — власне рішення жінки. Ніхто не може змусити її до того чи іншого вчинку.

— Донька Нана не ревнувала, що до неї буде менше уваги з появою братика?

— Ми побачили по її реакції, що можуть бути труднощі, і почали готуватися заздалегідь. Хоча Нана і не розуміла, що це означає, коли з’являється новий малюк. Але уява 10-річної дитини могла малювати різні фантазії. Я проводила з нею дуже багато часу. Для дітей слова дуже важливі, тож повторювала їй, що нічого не зміниться. Говорила, що вона у мене єдина і неповторна донечка, а він буде синочком. І це формулювання її переконувало. Коли з’явився Саша, то тут вже було не до ревнощів. Нана вже допомагає мені з малюком, тож відразу стала дорослою (усміхається. – Т. К.)

— Чи багато часу у вас забирає вихід у світ? Тобто макіяж, зачіска, вибір сукні? Чоловік не підганяє, поки ви “наводите красу”?

— Відкрию вам секрет: я маю навести весь свій марафет до того, як буде збиратися мій чоловік. А він робить це швидко, і йому важливо, щоб я порадила, що до чого підходить, і вклалася у декілька хвилин (усміхається. – Т. К.). Тому до цього моменту, як правило, я вже у всеозброєнні. Моя підготовка розділена на декілька категорій. Якщо готуюся до зйомки, то наді мною працюють три спеціалісти: візажист, перукар, стиліст. Вони роблять все дуже швидко, і моя підготовка до зйомок чи до ефіру займає годину. На світські події збираюся сама хвилин за 40. Можу зробити будь-який макіяж, від природного до вечірнього. Зараз маю довге волосся, то звертаюся до перукаря, бо сама із зачіскою вже не справляюсь (сміється. — Т. К.). Наперед продумую, що вдягну.

— А Нана стежить за модою? Можливо, вже запитує вас, що краще вдягнути?

— У Нани зараз період абсолютної інтеграції у шкільне життя. Адже у школі проводить практично весь свій день. Ми забираємо її тільки ввечері. У школі дуже суворі правила: учні мають бути одягнені повністю по формі. Максимум, що можемо урізноманітнити, — це рюкзачки та взуття. У вихідні вона радиться зі мною, але здебільшого вдягається сама. Їй подобається тінейджерський стиль. Зараз вони всі як папужки повторюють одне за одним і носять кеди, джинси, світшоти. Я все чекаю, коли почнеться пора суконь і більш вишуканих речей (усміхається. – Т. К.). Якщо мені щось категорично не подобається, то я їй про це скажу і вона прислухається до моїх порад.

— Ви жінка з чоловічим, сильним характером. Чи хочеться інколи побути білою і пухнастою?

— Така я вдома (усміхається. — Т. К.). Мовчазна, люблю розчинитися у дітях. Улюблене місце — біля каміна, де я читаю книги і собака в цей час на мені лежить. Не можу сказати, що біла та пухнаста, але нарешті навчилася залишати усі проблеми за порогом квартири. У дім вже не вноситься та наелектризована Маша, яка продовжує ще якусь активну діяльність, заряджається та дратується. Тепер я відразу переключаюся на свою родину, домашні турботи.

Довідка «ВЗ»

Маша Єфросиніна народилася 25 трав­ня 1979 року у м. Керчі, Автономна Республіка Крим. Вищу освіту отримала у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. У 19 років дебютувала на Першому національному (УТ-1) в програмі «Щасливий дзвінок». Потім потрапила на «Новий канал», на якому запускали нову ранкову програму «Підйом». 2005 року була ведучою на конкурсі «Євробачення», що проходив у Києві. З 2005 по 2009 рік вела проекти «Лінія конфлікту» (ICTV), «Один у полі» і «Модний вирок» (Інтер). У вересні 2009 року повернулася на «Новий канал», ставши ведучою проекту «Фабрики зірок-3». У 2011-му реалізувала свої давні плани і стала креативним продюсером проекту «Мрії здійснюються». У вересні 2013 року на «Новому» Маша керівник та ведуча проекту «Знайти крайнього», «Серця трьох». У травні 2014-го знову покинула «Новий канал». Заміжня, виховує дочку Нану та сина Сашу.

Схожі новини