Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Отець Степан СУС: «Сектанти прокляли багатьох суддів, які ухвалили рішення не на їхню користь»

Діяльність у Західній Україні так званої Української правовірної греко-католицької церкви (в народі її називають сектою Догнала) переходить усі допустимі межі. Сектанти не лише проводять літургії біля храмів, заважаючи вірним, а й відкрито та нав’язливо дають оцінку політичним процесам – вступу країни до ЄС, підписанню угоди про видобуток сланцевого газу...

Депутати Львівської міської ради прийняли ухвалу, яка забороняє догналівцям літургії біля костелу єзуїтів та усіх церков Львова. Про те, чим загрожують догналівці, хто за ними стоїть і чому влада не може покласти край скандальній секті, журналіст «ВЗ» розмовляла з настоятелем гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла (отців єзуїтів) Степаном Сусом (на фото).

Ця релігійна структура офіційно не зареєстрована, — каже отець Степан. — Догналівці намагалися зареєструвати громадську організацію з назвою Українська правовірна греко-католицька церква. Це порушення закону, бо не може бути двох релігійних організацій з однаковою назвою. Державний комітет України у справах національностей та релігій їх не зареєстрував. Друга причина відмови у реєстрації — опозиційність до керівництва Греко-католицької церкви. Згодом вони стали в опозицію до всього християнського світу, який не поділяє їхніх поглядів. Ця тоталітарна секта, яка контролює своїх адептів, прокляла усіх керівників католицьких та православних церков. Сподіваємося, рано чи пізно ця секта перестане існувати, а люди, які туди потрапили, можливо, повернуться до церков.

— Яким чином громадянин Чехії, лідер секти Антонін Догнал, зміг стати помітним у релігійному житті України?

— Антонін Догнал був незадоволений життям у Чехії. Його звідти вигнали за опозиційні виступи, бунти людей. Переїхав до Польщі. Але звідти його теж депортували. Згодом опинився в Україні. Пострадянська держава, де є багато людей, які ще не знайшли своєї церкви, стали для Догнала пристановищем. Догнал “приклеївся” до УГКЦ, бо йому потрібна була церква, яка має хорошу репутацію, довіру суспільства. Тут вони почали поширювати негативну ідею — незадоволення, яке породжує агресію до усіх, “хто не з ними”.

За ідеологією секти можна впізнати, хто за нею стоїть. Погляди догналівців перегукуються з ідеями, які пропагує політична організація «Український вибір»: «Ні євроінтеграції!», «Боротьба з гомосексуалізмом», протидія видобутку сланцевого газу. Виглядає так, що хтось використовує секту, аби пропагувати певні ідеї в суспільстві.

Це деструктивна секта, яка дестабілізує ситуацію в Україні, сіє непорозуміння серед людей. Секта вимагає від своїх адептів божевільних пожертв. Вимагають продати квартиру, а гроші переказати на діяльність організації та пропагування її ідей.

Догналіти переважно працюють на Західній Україні. Думаю, вони підуть на Східну Україну. Це питання часу. Секта збирає незадоволених людей і тих, які не готові взяти на себе відповідальність за проблеми, про які трублять направо-наліво. Незадоволення сектанти починають перетворювати на агресію. Шукають інші методи тиску на людей — роздають флаєри, літературу. Їхні паради, процесії мають на меті навіяти на людей страх перед завтрашнім днем. Догналіти обзивають людей чортами, проклятими, позбавленими шансів врятуватися. Сектанти прокляли багатьох суддів, які ухвалили рішення не на їхню користь, журналістів, що писали про них критичні статті.

— Як догналівці затягують людей до своїх лав?

— Переважно туди йдуть люди, якими можна легко маніпулювати. Не виключаємо, що у секті Догнала присутній гіпноз. Бо люди, які присутні на їхніх Богослужіннях, дивно поводяться, виглядають відірваними від реалій. Мають свою програму, яку в їхні уста вклали керівники секти. Промовляють на літургіях абсурдні речі. Одна жінка сказала, що колишній глава УГКЦ Любомир Гузар заперечує Божество Ісуса Христа. Не чув з жодної проповіді Любомира Гузара про те, що Христос не є Богом. Це смішно!

Контингент адептів секти Догнала різний. Це, зокрема, старші люди, яких легко затягнути, бо шукають в житті сенсацій. Хтось їм сказав, що вся церква проклята, Папа Римський — великий грішник. А світ, мовляв, рятують лідери-праведники, тобто догналіти. Є категорія осіб, яка раніше ніколи не спілкувалася зі священиками, раптом зустріли догналітів, які справили враження. Це стало нагодою навернутися до церкви, але не правдивої.

— Чому ніхто не може припинити їхню діяльність?

— Мені здається, що влада, право-

охоронні органи ще не до кінця розібралися в тому, що це за секта і яку небезпеку несе. На сполох б’ють тоді, коли хтось потрапляє в біду. Доки у когось з чиновників діти не потраплять у секту і не побачать її обличчя зблизька, доти не будуть рухатися і приймати рішення. Держава повинна визначитися щодо цієї секти та інших псевдоструктур, які будуть з’являтися як громадські організації. Чомусь ніхто не відреагував на листи Антоніна Догнала до президентів Росії та Білорусі з таким проханням: якщо Україна підпише Угоду про євроінтеграцію, потрібно ввести війська цих країн, щоб провести “миротворчу акцію” в Україні... СБУ мала б відреагувати, порушити кримінальну справу. Як так — громадянин Чехії закликає ввести війська в Україну? Це злочин! Такі заяви показують обличчя секти і те, на кого вона працює.

А тим часом…

Колишній працівник відділу національностей та релігій ЛОДА (відмовився назвати своє прізвище) розповів «ВЗ»: секта Догнала небезпечна тим, що використовує різні методи навіювання, гіпнозу. Туди потрапили діти деяких відомих людей. Дехто з них починає конфлікт з родичами, вимагає підтримати їхню «віру»... Екс-чиновник ЛОДА каже, що секту Догнала захищають на рівні Києва, тому її ніхто не може заборонити. Є чимало рішень суддів, правоохоронних органів щодо закриття. Але як тільки доходить до справи, все блокується...

Коментарі для «ВЗ»

Олег САЛО, голова Львівської ОДА

Чув про проблему із сектою Догнала, працюючи на посадах керівника міліції на Рівенщині та в Івано-Франківській області. Їхнього проповідника ніхто не може знайти. Планую розібратися з сектою Догнала, провести нараду. Питання ще не вивчене. Тому не можу обіцяти, що завтра догналівців не буде.

Віктор ШЕМЧУК, екс-голова Львівської ОДА

— Питання — у юридичній площині. Чи законно існує об’єднання громадян, чи зареєстрована релігійна громада, чи їхня діяльність відповідає загальноприйнятим моральним нормам в суспільстві? Є правовий складник, який стосується осіб, що очолюють організацію: чи законно перебувають на території України, чи мають право на таку діяльність? Багато питань щодо цієї організації — поза межами закону. Я, будучи на посаді голови ЛОДА, поставив завдання перед правоохоронними органами, щоб дати оцінку їхній діяльності. Зокрема оцінку публічних закликів до керівництва інших держав щодо розпалювання міжнаціональної, етнічної, релігійної ворожнечі, введення військ Росії та Білорусі в Україну. Згідно з рішенням суду, особи, які очолюють Українську правовірну греко-католицьку церкву, не мають права перебувати в Україні, порушили закон, повинні за це відповідати. Результатом моєї роботи як голови ЛОДА мало бути: заборона діяльності організації, притягнення до відповідальності осіб, які вчинили злочин, передбачений ККУ, видворення за межі Україні людей, які перебувають тут незаконно.

— Ваше звільнення може бути пов’язане з боротьбою із сектою Догнала?

— Не вірю в те, що секта Догнала — настільки потужна організація, яка б могла впливати на рішення, кого призначити головою ЛОДА. Хоча, в нашому суспільстві усе можливо! Це, звичайно, жарт...

P.S. “Високий Замок” скерував офіційного листа начальнику Служби безпеки України у Львівській області Володимиру Федірку, де зокрема попрохав відповісти на такі питання. Які заходи вжила Служба безпеки України у Львівській області щодо припинення фактів стихійних “літургій” сектантів у центрі Львова, зокрема біля гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла (отців єзуїтів)? Чому СБУ Львівської області не реагує на прохання громадських організацій, священиків щодо припинення діяльності секти Догнала на території Львівської області? Чи вивчали в СБУ історію поход­ження Української правовірної греко-католицької церкви, біографію лідера парафії — громадянина Чехії Антоніна Догнала, якому заборонено в’їзд на територію України за побиття жінки та опір міліції? Чи ці кричущі факти не є підставою для того, щоб СБУ втрутилася в діяльність секти.

Ми попросили дати відповідь на ці питання під час живого інтерв’ю з Володимиром Федірком, щоб Служба безпеки не обмежилася відпискою. На жаль, “Високий Замок” не отримав змоги поспілкуватися віч-на-віч з керівником СБУ Львівської області. У приймальній структури сказали: відповідь на інформаційний запит надіслали листом, який редакція наразі не отримала. Шкода, що СБУ не працює з медіа у публічній площині.

P.P.S. Журналіст “ВЗ” звернулася також за коментарем до представників Української правовірної греко-католицької церкви. Відповіді не отримала...