Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нікіта ДЖИГУРДА: «Eпатаж – мій виклик світові. У душі я – «аленький цветочек»

Скандальний співак і актор – про творчість і особисте життя

Скандальний російський співак, поет і актор Нікіта Джигурда без зайвої сором’язливості називає себе космічним принцом і посланцем Бога. Каже, життя, яке він прожив, зробило його мудрішим, але не згасило запалу. Він і далі має намір шокувати публіку своїми неординарними витівками, нецензурною лексикою у віршах і детальним описом інтимного життя. Понад чотири роки тому Нікіта Джигурда одружився з олімпійською чемпіонкою з фігурного катання Мариною Анісіною, виклав в Інтернет відео з зачаттям і появою своїх дітей на світ. Про те, чому вживає «міцне» слівце, як став артистом, про творчість і особисте життя Нікіта Джигурда розповів в ексклюзивному інтерв’ю журналісту «ВЗ».

- Колись ви серйозно займалися спортом і навіть досягли непоганих результатів у веслуванні на каное. А стали артистом...

— Після школи вступив у Київський інститут фізкультури, але ж мені на роду було написано стати артистом (сміється. — Г. Я.). Коли складав іспити за перший курс, мій старший брат Сергій закінчував Київський театральний інститут. У цей час там набирали “російський курс”. Зрозумів: це саме те, що мені потрібно. Забрав документи з інституту фізкультури, там був такий скандал, вдома також не сприйняли мого вчинку, бо у випадку “провалу” мене могли забрати в армію. Наперекір усім прогнозам, став студентом Щукінського театрального училища.

- Співати з притаманною хрипинкою, як у Висоцького, ви почали у “Щуці”?

— Набагато раніше. Співаю з 13 років. Тоді вперше взяв до рук гітару і почав співати пісні Висоцького. Годинами міг співати, надриваючи свій голос. І таки його зірвав. Мабуть, тому і співаю з такою хрипотою.

- Після фільмів «Кохати по-російськи» і «Єрмак» ви стали популярним актором. Через те, що зіграли справжніх чоловіків?

— Належу до тих акторів, які грають те, що їм близьке за духом, при цьому залишаючись самим собою. Щоб герої виглядали переконливо, треба, мабуть, самому актору пережити щось таке, що випало на долю його героям. А мені ці ролі допомогли замислитися над тим, як вийти з лабіринту до просвітлення і зрозумілості. Тому вважаю ці роботи фінальним акордом у моєму неспокійному житті.

- Що прийшло на зміну вашій безшабашності?

— Терпеливість, пізнання вищих законів світотворення. Зрозумів просту істину: оволодіти духовною зброєю набагато складніше, ніж холодною. Але саме за холодну зброю неодноразово хапався у житті. Не виношу ніякого над собою насилля. А жорстокі правила шоу-бізнесу — це і є насилля. Вони не для мене. Мені одна жінка, якій я подобався, запропонувала зняти кліп в обмін на секс. Я їй сказав: “Якби ти цього не озвучила, то ми би і кліп записали, і сексом зайнялися. Бо ти мені подобаєшся. Але тепер вже не зможу, бо себе не продаю!”. Я ж не племінний бик! Внутрішня свобода і незалежність — ось моє кредо!

- Недавно ви заявили про вихід нової книжки “монадних” віршів і новий альбом, у якому є нецензурна лексика. Чи не здається вам, що для сучасної аудиторії ви, насамперед, не поет, музикант чи артист, а скандаліст і епатажна особистість?

— Це — наслідок безвихідності ситуації, у яку я потрапив. Мені пропонували не раз підписати контракт, умовою якого було би моє виконання пісень Висоцького. Умови жорсткі: п’ятирічний контракт, без виходу за дозволені межі. Обіцяли, що стану мільйонером, обіцяли славу мало не в усьому світі. Але таким чином у мене відбирали можливість творити вільно. Мені пропонували зробити баблос — і це нормально для шоу-бізнесу. Такі правила гри. Але знаю себе. Буду робити тільки те, що мені в кайф. Колись я співав пісні, які забороняли, а коли все дозволили, пішов у лірику, зіграв у фільмі “Кохати по-російськи”.

- Тобто перформанси з матом — ще один спосіб привернути до себе увагу?

— Розумієте, мене “мочать”, і, звичайно ж, я стаю дибки, огризаюся. Мене виставляють у скандальному ракурсі. А потім я дізнаюся, що все це — замовлення тих людей, яким я свого часу відмовив у співпраці — не підписав з ними контракт. А я — актор, філософ. Сім років у мене був жорсткий піст. Я не вживав ані м’яса, ані риби. Молився, вивчав історію релігій. І, пройшовши через усе це, зробив відкриття: ми — безсмертні. Пізнав, що таке нірвана, відкрив потужні духовні глибини, зрозумів, що усі ці хапання за баблос і матеріальні блага — лише ілюзія. Це — невірний шлях. Не говорити про це не можу! П’ять років тому вирішив: йду “врознос”. І буду крити матом і шоу-бізнес, і владу, і церкву. Я згоряю, але знаю, що я — безсмертний. Мене ніхто не зрозумів, і у цей час доля мені дарує Марину — мою теперішню дружину. Ця жінка допомагає мені у моїй творчості, розуміє мої перформанси і стримує мене, щоб остаточно не “злетів з котушок”. Увесь цей епатаж — моя реакція, виклик світові. У душі я — «аленький цветочек».

- Кажете, що у душі ви — «аленький цветочек», але насправді — бунтар, який багато чого у житті пережив.

— Після смерті Висоцького я співав його і свої пісні біля могили барда на Ваганьковському кладовищі. За це мене закрили у психлікарні, щоб зробити з мене “нормальну” людину. Кололи, чим хотіли. Почувався стовідсотковим вар’ятом. А потім і в міліцію потрапляв, і в КДБ, мені й пальці ламали, бо завжди був буйним, через що й з інституту відраховували.

- Ви одружилися з відомою фігуристкою Мариною Анісіною. Перед нею у вас було ще кілька жінок...

— З першою дружиною Мариною Єсипенко ми мріяли народити дитину. Я так хотів залишити когось після себе. Мені тоді здавалося, що мене мають вбити або засадити у в’язницю. Це була дівчина з нашого інституту. У нас народився син, але потім ми з дружиною розлучилися. Марина з сином, йому зараз 28 років, живе у Києві. Другою моєю дружиною стала актриса, з якою ми прожили дванадцять років. Але вона не приймала мого світогляду. Не повірила у мене. Третьою цивільною дружиною була на 18 років молодша від мене Яна, котра народила мені двох синів. А у лютому 2008 року моєю четвертою і останньою дружиною стала Марина Анісіна, яка через рік у Франції народила мені сина Міка-Анжеля-Кріста. Як і планувалося, Діва Марія Анісіна на Різдво Христове народила природним шляхом божу дитину.

- Це тоді ви виклали скандальне відео в Інтернет?

— Я хотів показати Росії і всьому світові, як народжувала моя дружина. Тоді на мене обвалився шквал негативних коментарів з цього приводу. Дехто навіть казав, що я це зробив навмисно, щоб про мене говорили.

- І тоді ви виклали в Інтернет друге пікантне відео — сцену зачаття другої дитини?

— Кліп зачаття — це філософсько-еротичний кліп. Філософія у тому, що не лише сонце дає життя землі, а й земля підпитує сонце коханням чоловіка і жінки. Самої лише духовності недостатньо! Важлива саме духовна і фізична камасутра. Тому вважаю цей ролик витвором мистецтва і не бачу у цьому нічого аморального.

Довідка «ВЗ»

Нікіта Джигурда народився 27 березня 1961 р. у Києві. Актор, сценарист, режисер, співак, народний артист Чеченської Республіки. З 1987 року знімається у кіно. Зіграв у понад 20 фільмах, серед яких “Єрмак”, “Кохати по-російськи”, “Молитва за Гетьмана Мазепу”. Випустив 32 альбоми пісень. Одружений. Його четверта дружина — олімпійська чемпіонка з фігурного катання Марина Анісіна народила Нікіті двох дітей, відео з народження яких скандальний батько виставив в Інтернет.