Передплата 2024 «Добрий господар»

«Маленький крок для людини, але гігантський стрибок для людства»

21 липня 1969-го о 2:56:15 за Гринвічем (04:56 за Києвом) американський астронавт Ніл Армстронг вперше ступив на поверхню Місяця

 

Після успіхів СРСР у підкоренні космосу (1961-го — політ Гагаріна) в США вирішили повернути собі статус технологічно найрозвиненішої країни світу. Для цього Штати 1961-го запустили космічну програму «Аполлон», щоб здійснити першу пілотовану висадку на Місяць.

16 липня 1969-го о 13:32 за Гринвічем космічний корабель «Аполлон-11» із капітаном Нілом Армстронгом, астронавтами Баззом Олдріном і Майклом Коллінзом стартував із космодрому в США. Телетрансляцію старту дивилося до мільярда жителів Землі. Після 75 год. польоту корабель вийшов на орбіту Місяця. Після цього Армстронг і Олдрін перейшли до місячного модуля Eagle, а Коллінз залишився на борту основного корабля.

Eagle здійснив посадку на Місяці в Морі Спокою 20 липня о 20:17 за Гринвічем. Зовнішня камера, встановлена на модулі, забезпечила пряму трансляцію виходу Армстронга на місячну поверхню. 21 липня о 02:56 Армстронг у прямому ефірі зістрибнув з останньої сходинки місячного модуля і промовив свою відому фразу: «Цей маленький крок для людини, але гігантський стрибок для людства». Олдрін вийшов через 15 хв. Астронавти пройшлися по поверхні, зібрали зразки місячного ґрунту, встановили телекамеру і наукові прилади, а також прапор США (на фото) та провели двохвилинну розмову з президентом США. На Місяці астронавти закріпили табличку з мапою півкуль Землі та словами: «Тут люди з планети Земля вперше ступили на Місяць. Липень 1969 р. нової ери. Ми прийшли з миром від імені всього людства».

Ресурс автономної системи життєзабезпечення астронавтів був розрахований на 4 год. для кожного. Олдрін пробув на поверхні більш ніж 1,5 год., Армстронг - 2 год. 17 хв. Після повернення до модуля астронавти перевірили бортові системи, поїли і поспали близько 7 год. На 125-й годині польотного часу відбувся старт модуля з Місяця. Команда повернулась на Землю 24 липня. Відсік екіпажу приводнився в Тихому океані. До 2002-го Армстронг активно займався викладацькою діяльністю і бізнесом, більше ніколи не літаючи в космос. Помер він 25 серпня 2012-го на 83-му році життя.

Схожі новини