Передплата 2024 «Добра кухня»

«Святий вогонь, що його ми сміливо запалили, ніколи не погасне»

Львівщина святкує 150-річчя Івана Липи

24 лютого Львівщина відзначає 150-ліття видатного українського політичного діяча, письменника Івана Липи, батька поета Юрія Липи. З цієї нагоди 26 лютого на Винниківському

кладовищі, де похований діяч, відбудеться панахида, у школах міста пройдуть творчі

вечори пам’яті письменника. Вшановуватимуть Івана Липу львівські письменники, а також

запрошені гості — одеські історики та літератори, зокрема Світлана Кучеренко, дослідниця творчості Івана Львовича. Адже у період УНР письменник головував в Одесі, активно підтримував у місті діяльність “Просвіти” та Літературного товариства.

ІМ’Я Івана Липи нечасто з’являється в сучасних літературознавчих працях. А поміж тим, Іван Львович чимало зробив для поширення українського слова не лише у художній літературі, а й повсякденному обігу. Ще студентом разом з друзями Борисом Грінченком та Миколою Юхновським Іван Липа створив таємну політичну організацію “Батрацтво Тарасівців”, присягнувши поширювати серед українців ідеї Кобзаря. Будучи лікарем за освітою, він керував управлінням культури і віровизнання в уряді УНР. У 1919 році Іван Липа зобов’язав вести усе церковне діловодство, особливо метричні книги, тільки українською мовою. У1920 році він був одним із тих, хто готував Конституцію Української народної республіки.

Львівський період життя Івана Липи розпочався у 1922 році з припиненням політичної діяльності. У Винниках він працював приватним лікарем, багато писав. Тут з’явилися його вишукані новели «Кара» та «Утома», як писав його син Юрій, вони «ніби блакитним цвітом» виткані. Останні роки видатний українець прожив у невеликому достатку, переслідуваний

польською поліцією. У Винниках Липа товаришував з вченим Іваном Огієнком.

Після смерті Івана Львовича на 58 році життя Огієнко опублікував його цитати у

журналі «Наша культура». «Наш державний здвиг невгасимим вогнем запалить усі живі українські душі, і свого часу таки принесе відповідний плід. Помремо ми, але святий вогонь, що його ми сміливо запалили, уже ніколи не погасне. Це те, що переживе нас і створить найрозкішніші легенди в Україні», — говорив Іван Липа.