Передплата 2024 «Добрий господар»

Вшанували Едварда Козинкевича

У суботу, 15 листопада, виповнилося 20 років, коли пішов у вічність видатний нападник львівського, українського та радянського футболу Едвард Козинкевич.

З цього приводу у Палаці Потоцьких відбувся Вечір пам’яті та презентація книги «Гра триває», авторами якої стали дружина футболіста Оксана Козинкевич та спортивний журналіст, багаторічний кореспондент «Високого Замку» Юрій Назаркевич.

книжка
книжка

Вихованець львівської СДЮШОР-4 Едвард Козинкевич у 1967 році почав виступати за команду СКА, звідки його футбольний шлях проліг у «Шахтар». У складі донецького клубу Козинкевич виступав у 1970-1971 роках, ставши одним з кращих бомбардирів «Шахтаря» і основним гравцем олімпійської збірної СРСР.

У 1972 році Казік, як називали його друзі-футболісти, дебютував вже у складі «Карпат», де і отримав запрошення до основної радянської збірної, ставши у її складі срібним призером Євро-72 та першим у львівському футболі, хто отримав звання майстра спорту міжнародного класу. У 1975 році Козинкевич в рамках «служби в армії» був запрошений до московського «Динамо», де став бронзовим призером чемпіонату країни. У 1976-1978 роках Едвард знову одягав зелено-білу футболку «Карпат».

Загалом за різні команди Козинкевич провів 297 ігор, забивши 53 голи, за союзні збірні — 18 ігор (6 голів) та п’ять разів входив до списку 33-х найкращих гравців СРСР та України. По завершенні футбольної кар’єри Едвард Теодорович багато років передавав свій досвід юним футболістам у львівському спортінтернаті, а також у Філадельфії, в українському спортивному товаристві «Тризуб». Трагічно загинув Едвард Козинкевич у 45-річному віці за загадкових обставин. В пам’ять про Козинкевича львівська СДЮШОР-4 з 1999 року проводить всеукраїнський юнацький турнір, а на будинку, де жив легендарний футболіст, встановлена меморіальна таблиця.

Минулої суботи на Личаківському цвинтарі до могили видатного футболіста поклали квіти його одноклубники, вихованці, родичі та друзі. У заповненій залі Палацу Потоцьких вшанувати пам’ять Едварда Козинкевича прийшли перший заступник голови комітету з розвитку футболу в регіонах Федерації футболу України Віктор Удовенко, який вручив Оксані Козинкевич відзнаку ФФУ «За відданість українському футболу», перший тренер Козинкевича Святослав Канич, прославлені ветерани «Карпат» Богдан Грещак, Роман Журавський, Ростислав Поточняк, Ігор Кульчицький, Володимир Данилюк, Роман Риф’як, Габор Вайда, Геннадій Лихачов, Ярослав Кікоть, Степан Юрчишин, колишній президент ФК «Карпати» Богдан Кобрин, які поділилися спогадами про відомого голеадора, добру та порядну людину.

Від випускників Козинкевича виступив старший тренер ДЮФК «Дрогобич» Володимир Когут разом зі своїми юними вихованцями, вручивши футболку Оксані Козинкевич, яка також з рук Габора Вайди отримала подарунок від ФК «Карпати» — іменну футболку з номером 11, під яким виступав її чоловік. Усі присутні з ностальгією переглянули старі фото та відеоматеріали, присвячені футбольній біографії Едварда Козинкевича.

На зустрічі були присутні однодумці і пошановувачі пам’яті Едварда Козинкевича — начмед 24-ї бригади майор Світлана Ярович, підполковник сухопутних військ Валерія Парада, а також представники ініціативної групи громадської організації «Допомога армії України» Валентин Середюк та Володимир Гладишев. На завершення усі гості вечора отримали в подарунок на пам’ять про видатного спортсмена книгу «Гра триває» з автографами авторів.

Схожі новини