Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зіновій Доктор не дочекався перегляду своєї справи

У камері Львівського слідчого ізолятора помер 68-річний Зіновій Доктор. Двадцять років поспіль жителі Львова скаржилися, що через діяльність цього підприємця, який володів мережею аптек, стали наркоманами тисячі підлітків, з-під поли, без рецептів, продавали трамадол та інші препарати наркотичної дії.

Автору цих рядків довелося особисто познайомитися із Зіновієм Доктором у 1997 році. Вже відомий бізнесмен терміново запросив репортера в гості. При цьому не сказав журналісту, що саме під час зустрічі у його квартирі проводять обшук оперативники СБУ. Запам’яталася тоді старенька мати пана Зіновія. У коридорі квартири, щоб дістатися до високої стелі, один із оперів розклав розсувну драбину та поліз перевіряти, чи не ховають чогось у плафоні лампи, яка, до речі, не світилася. Старенька вийшла з кімнати, хвилину спостерігала за діями опера, а потім сказала: “Молодий чоловіче, якщо ви вже туди видряпалися, поміняйте, будь ласка, лампочку...”.

Катався на автомобілі... Леоніда Кравчука

Свої перші капітали Зіновій Доктор почав заробляти на початку дев’яностих у відеосалонах. В Україні тоді спостерігався справжній бум цього бізнесу. Достатньо було придбати відео­магнітофон, касети з фільмами Брюса Лі чи еротикою, орендувати якийсь підвал, і гроші починали текти рікою. Разом зі своїм “бригадиром”, нині покійним Романом Глухим, Зіновій Доктор облаштував мережу відеосалонів у центральній частині Львова. У 1992 році, коли відеобум почав вщухати, поїхав на кілька місяців до Києва. Незабаром повернувся у рідне місто в зеленому “Мерседесі-190”. Таких автомобілів тоді в Україні було лише шість. Через рік хтось підірвав той “Мерседес”. В оперативників, які приїхали на місце події, очі на лоби повилазили. Бо з’ясувалося, що ця машина за документами перебувала на обліку в гаражі... президента Леоніда Кравчука! Вже через день Зіновій Доктор катався містом на такому ж “Мерседесі”. Лише білого кольору.

Наркотичний бізнес почався в... опорному пункті міліції

Свою першу аптеку Зіновій Доктор відкрив у Львові 1992 року в приміщенні колишнього опорного пункту міліції. Тоді приватні аптеки почали відкриватися як гриби після дощу. Зіновій Доктор, якого вже тоді визнавали кримінальним авторитетом, війну за панування на фармацевтичному ринку виграв цивілізовано. Замість того, щоб, як тоді було прийнято, “наїжджати“ на конкурентів, він уклав вельми вигідну угоду з обласною адміністрацією. Згідно з цією угодою, Доктор брався через свої аптеки забезпечувати ліками близько 20 тисяч львів’ян, а влада зобов’язувалася не давати дозволу на відкриття інших аптек у районах, де діє мережа аптек “Доктор”.

Аптеки мереж “Доктор” і “Юлій”, якими володіли Зіновій Доктор та його син Юлій, стали ледь не легальною мережею розповсюдження наркотичних засобів у підлітковому середовищі. Чи не всі львів’яни знали, що в цих аптеках можна купити без рецептів трамадол.

Трамадол — болезаспокійливий засіб суворої звітності, який дозволяють продавати лише за рецептами лікарів. Цей препарат викликає сильну фізичну та психічну залежність. Будучи частково опійним анальгетиком, поряд із знеболювальною дією трамадол має здатність впливати на свідомість, емоції, викликати наркотичну залежність. Наркозалежні протягом дня, щоб не було “ломок”, мусять вживати 5-6 капсул трамадолу. На одній проданій без рецепта капсулі фармацевт заробляв 6 гривень. За оцінками фахівців, кожна аптека Зіновія Доктора лише завдяки продажу не облікованих в аптечних документах капсул трамадолу приносила власникові 20 тисяч доларів прибутку щомісяця.

«Трамадольний Доктор» — проти правоохоронців

Майже двадцять років поспіль батьки наркозалежних відкрито звинувачували у своїх бідах Зіновія Доктора та писали на нього скарги в усі інстанції, навіть на адресу президента України.

Першими спробували ліквідувати “трамадольний” бізнес співробітники СБУ. У 1997 році слідчі управління СБУ у Львівській області порушили проти Зіновія Доктора кримінальну справу. Коли її почали слухати в Галицькому районному суді Львова, Доктор відмовився від послуг адвоката. Захищав себе сам, причому дуже грамотно. На суді він зажадав допиту свідків — секретних агентів СБУ, які для фіксації злочинів купували в аптеках трамадол. Розкрити мережу своїх агентів СБУ відмовилася, отож справу повернули на дорозслідування, а згодом закрили.

У травні 2007 року на прес-конференції, яку проводив новопризначений начальник УМВСУ у Львівській області Михайло Цимбалюк, журналісти розповіли, що, проводячи власне розслідування, безперешкодно купили трамадол в одній із аптек мережі “Доктор”. Розгніваний генерал тоді примусив встати присутнього на прес-конференції начальника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків і сказав: “Здається, трамадол можуть придбати всі, окрім ваших оперативників! Якщо ви не прикриєте цю мережу аптек, про яку я чув ще працюючи в Києві, підете з посади...”.

Припинити діяльність “трамадольної” мережі правоохоронцям вдалося лише у 2008 році, коли міліцію Львівщини очолював Василь Пісний. За його наказом за аптеками мереж “Доктор” і “Юлій” встановили постійне таємне відео­спостереження. Співробітники міліцейської “сімки” цілодобово стежили за Доктором і його сином. У червні 2008 року, після кількох контрольних закупівель, суд дав санкції на обшук та арешт членів наркосиндикату. Правоохоронці арештували Зіновія Доктора, його сина та п’ятьох їхніх підлеглих. Міліціонери провели понад двадцять обшуків, під час яких вилучили більш як 656 тисяч капсул трамадолу, не облікованих в аптечних документах.

Під час обшуку, який проводили у квартирі Зіновія Доктора, був присутній генерал-майор Василь Пісний. Поки оперативники витягали з різних кутків величезної квартири ящики з трамадолом, Зіновій Доктор безустанно проклинав генерала. “Ти краще згадай, скільком підліткам життя покалічив!”- нарешті не витримав і відповів генерал. Більш прагматичний синок пана Зіновія Юлій під час обшуку у його квартирі одразу запропонував оперативникам 100 тисяч євро за свою свободу.

Після арешту у Зіновія Доктора та його сина вилучили чотири автомобілі “Мерседес-Бенц-221С” вартістю 250 тисяч доларів, “Ауді КС” за 100 тисяч євро, “Ауді-Аутленд” вартістю 75 тисяч євро та “Жигулі” десятої моделі. З’ясувалося, що Зіновій Доктор володів у Львові одинадцятьма приватизованими квартирами, в яких зберігалися наркотичні засоби. Йому та синові належали вісім аптек мереж “Юлій” і “Доктор”.

Лише почавши розслідувати “трамадольну справу”, правоохоронці зрозуміли, чому Доктору багато років вдавалося уникати відповідальності за злочини. Він створив структуру, організацію якої запозичив у італійської мафії. Доктор разом із сином та найближчими помічниками у цій структурі становили “вищу ланку”, яка безпосередньо контактувала лише з членами “середньої ланки”. До “середньої ланки” входили четверо осіб, обов’язком яких була безперебійна доставка прекурсорів у схованки та аптеки від виробників. Члени “середньої ланки” також отримували гроші від “нижньої ланки” за збут наркотиків та передавали їх “вищій ланці”. У “нижню ланку” входили працівники аптек, які продавали трамадол з-під прилавка. Час від часу проти них порушували кримінальні справи, та жоден фармацевт не зізнавався, що продавав трамадол за наказом Доктора.

Кінець «трамадольного барона»

У листопаді 2011 року в Шевченківському районному суді міста Львова завершився розгляд “справи Доктора”. Зіновія Доктора засудили до дев’яти років позбавлення волі, його син Юлій сів на сім років, решту членів “фармацевтичної мафії” засудили на строки від чотирьох з половиною до шести років.

Перебуваючи за ґратами, Зіновій Доктор не переставав боротися за власну свободу. Він домігся позитивного розгляду своєї апеляції. Апеляційний суд Львівської області скерував “справу Доктора” на новий розгляд у Шевченківський районний суд, який розпочався цими днями. Та Доктора підвело серце...

“Зіновій Доктор відійшов у кращий світ безболісно, — розповів “ВЗ” начальник Львівського СІЗО Богдан Гальчишак. — Він сидів у камері, де, окрім нього, перебували ще п’ять “солідних” в’язнів. Після сніданку Зіновій приліг та... перестав дихати. Швидше за все, був серцевий напад”.

Схожі новини