Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сьогодні відбудеться засідання Верховного суду у справі сім'ї Суркісів

  • 27.04.2020, 11:52
  • 1 349

Сьогодні, 27 квітня 2020 року, Велика палата Верховного суду України о 10.30 продовжить розглядати касаційну скаргу НБУ, Кабміну і ПриватБанку за позовом сім'ї Суркісів

Як відомо, під час роботи тимчасової адміністрації в ПриватБанку за процедурою конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in — технічна частина націоналізації) сім'ю Суркісів також визнали пов'язаним особами. У Ігоря Суркіса в Приватбанку на рахунку було 151 млн грн, у Поліни Ковалик (дружини Григорія Суркіса) — 514,1 млн грн, Григорія Суркіса — 163,1 млн грн, Марини Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) — 174,5 млн грн, Рахміля Суркіса (батько братів Суркісів) — 44,8 млн грн.

Держава може втратити мільярди

У травні 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів.

Крім того, цей суд скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб.

У листопаді 2017 року Київський апеляційний адмінсуд підтвердив це рішення і зобов'язав банк повернути гроші.

Читайте також: Верховний суд може поставити хрест на майбутньому України

Під час розгляду цих справ Нацбанк вказував, що Ігор Суркіс та Ігор Коломойський є акціонерами, зокрема, телеканалу 1 + 1, що вказує про зв'язок Суркіса з колишніми власниками ПриватБанку. Тому і родичі Ігоря Суркіса вважаються інсайдерами Приватбанку до його націоналізації.

Якщо Велика палата прийме рішення на користь Суркісів, то і інші особи зможуть оскаржити свою зв'язаність з банком, тоді держава може втратити близько 30 млрд грн (сума bail-in).

Відновиться процес скасування націоналізації ПриватБанку

Також від результату цього процесу буде залежати відновлення процесу щодо оскарження націоналізації ПриватБанку.

Так, 19 грудня 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд Києва призупинив провадження щодо розгляду скарги держави на рішення Окружного адмінсуду Києва від 18 квітня до рішення Великої палати Верховного Суду у справі сім'ї Суркісів. Так як в рамках цієї справи розглядається питання про те, до якої юрисдикції належить ця справа: до адміністративної або господарської.

А Людмила Шкурдова в Господарському суді Києва 16 жовтня 2019 року призупинила розгляд позову Ігоря Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій Приватбанку до рішення у справі в Шостому апеляційному адмінсуді. Суддя Шкурдова розглядає питання про визнання недійсним договору купівлі-продажу ПриватБанку Мінфіну за 1 грн під час націоналізації і повернення акцій банку його колишнім власникам: Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову.

Схожі новини