Передплата 2024 «Добра кухня»

Садівник у Кончі-Заспі має більше, ніж фінансовий директор

Найвищі зарплати пропонують в аграрному секторі

В Україні прийнято вважати, що сільське господарство — найбідніша галузь, і зарплати там найнижчі. Це підтверджує і офіційна статистика: у першому півріччі середня зарплата в Україні становила 3181 гривню, а у сільському господарстві — лише 2133 гривні. Звичайно, є фермерські господарства, які лише зводять кінці з кінцями. Але ж є й потужні агрохолдинги, які обробляють тисячі гектарів, відправляють продукцію за кордон та рахують виручку у мільярдах. То невже там також люди працюють за копійки? Аби з’ясувати це, “ВЗ” проаналізував оголошення про вакансії у сільському господарстві та склав власний рейтинг найвищих зарплат у цій категорії. Виявилось, що, маючи аграрну освіту, досвід роботи та комерційну жилку, можна заробляти більше, ніж фінансові директори деяких підприємств.

На першому місці серед вакансій, актуальних на 16 серпня, домогосподарка-садівник, якій пропонують 16 тисяч гривень на місць. Утім, вивчивши деталі, виявилось, що зарплата не для однієї, а для двох осіб. “Елітна українська сім’я потребує професійну сімейну пару. Умови роботи: догляд за будинком на 400 квадратних метрів та ділянкою у 30 соток; приготування їжі на три особи, догляд за гардеробом, квітами та тваринами; догляд за садом, городом та газоном...” — йдеться в оголошенні. Пара житиме в елітному будинку “елітної” сім’ї та харчуватиметься за їхній рахунок. Працювати доведеться шість днів на тиждень.

Друге місце — 15 тисяч гривень для головного агронома на Волині. Вимоги: п’ять років досвіду роботи, знання сучасних технологій, вища освіта. До обов’язків входить складання технологічних карт та контроль за роботою персоналу. У примітках вказано, що підприємство оснащене найсучаснішою технікою.

Третє місце — вакансія регіонального агронома в Ізмаїлі, якому пропонують від 1250 гривень на місці. Вимоги: вища освіта, не менше трьох років досвіду роботи на аналогічній посаді; обов’язково досвід роботи з ПК( MS office, Internet), досконале знання технологій та навики вирощування с/г культур. Завдання: забезпечення максимальної урожайності при мінімальних затратах виробництва, запровадження у виробництво нових високоурожайних сортів та гібридів тощо.

Четверте місце — сільськогосподарська компанія з 100% іноземними інвестиціями шукає агронома у Чернігові з зарплатою 10 тисяч гривень на місяць. Вимоги: вища агрономічна освіта, досвід роботи на посаді головного чи регіонального агронома не менше п’яти років, просунутий користувач MS Word та MS Excel, хороші менеджерські навики (доведеться керувати великим колективом). Серед основних завдань — забезпечення рентабельності виробництва. У вакансії уточнили, що працевлаштування офіційне, окрім зарплати, агроном отримає у користування автомобіль, мобільний телефон та ноутбук.

П’яте місце — садівник у маєток у Кончі-Заспі, якому пропонують 7000 на місяць. Хоча за законом вказувати стать та вік в оголошеннях про вакансії тепер заборонено, тут все ж уточнили, що потрібен чоловік з вищою освітою віком від 35 до 47 років. Вимоги: вища агрономічна освіта, досвід роботи у сім’ях від трьох років, порядний, без шкідливих звичок, має вміти доглядати за різними видами дерев, кущів, квітів, робити декоративну стрижку. Робота з понеділка по п’ятницю.

Як тільки не стараються продавці привернути увагу до цін свого товару! Цей незвичний заклик продавця велосипедів прикрашає одну з яток на центральному ринку у місті Умані Черкаської області. Тут, як і в інших містах Черкащини “в моді” російська мова.