Передплата 2024 ВЗ

Землю продаватимуть іноземцям. Але тільки «своїм»

Іноземні компанії можуть купувати землю в Україні — Верховна Рада дозволила. Щоправда, “імпортні” покупці поки що не можуть претендувати на землі сільськогосподарського призначення. Території заводів, ділянки під будівництво тощо тепер спокійно можуть стати власністю іноземних підприємств. Більше того, покупцями можуть ставати навіть іноземні д ержави. Скажімо, той же Китай, і населення, і статки якого ростуть у геометричній прогресії.

Неможливість придбати землю в Україні — один з основних пунктів, на який постійно скаржаться інвестори. Мовляв, надто ризиковано вкладати кошти у будівництво заводу, якщо ти не впевнений, що завтра від тебе не заберуть ділянку, на якій він збудований. Утім, сама по собі можливість продажу землі іноземним компаніям ще не означає, що вони почнуть будувати тут фабрики та заводи.

“Усі країни, які намагаються стимулювати інвестиції, створюють кращі можливості набувати право на землю. Тобто сама по собі ідея дозволити іноземним компаніям купувати землю в Україні непогана. Але наші експерти зараз вивчають закон, що прийняла Верховна Рада, і вже мають до нього низку зауважень, — каже експерт з залучення інвестицій Петро Кошуков. — Проблема у тому, що у нас немає рівних можливостей для усіх підприємств, для усіх інвесторів. Є певна категорія компаній, для яких створюються усілякі преференції. І цей закон проблему не вирішує. Важливо, щоб землю могли купувати насамперед ті компанії, які можуть принести найбільшу користь для економіки: створювати нові робочі місця, розвиватись, платити податки, а не просто придбати з метою перепродажу. Але в цьому законі не передбачені критерії, які б дозволяли продаж землі реальним інвесторам. За бажання, іноземна компанія і до цього часу могла придбати землю в Україні — для цього їй потрібно було створити тут підприємство. Тому за великим рахунком нічого не змінилось. А для того, щоб сюди пішов інвестор, потрібно покращувати інвестиційну привабливість в цілому. Можливість продажу землі іноземним інвесторам — лише один з багатьох пунктів”.

Схожі новини