Передплата 2024 «Добрий господар»

Якщо Саакашвілі влаштує на кордоні цирк, знайдуться і клоуни...

До Саакашвілі я ставлюся з симпатією. 

Рішення президента Порошенка позбавити Міхо українського паспорта вважаю негідним. Цим кроком Порошенко підставив і себе, і Україну. Європейські лідери були, м’яко кажучи, заскочені. Відтак Петро Олексійович дав підстави говорити про нього як про правителя, який використовує владу для зведення порахунків з політичними опонентами. А це вельми поганий симптом, який свідчить про схильність до авторитаризму.  

 Зрозуміло, що реакція Саакашвілі на таке підступне рішення української влади була болючою і вкрай емоційною. Знаючи вибуховий  і дещо авантюристичний характер грузинського реформатора, було очевидно, що він це не «проковтне» і якесь шоу влаштує. Але анонсований цирк чи фарс, який Міхо збирається показати на українському кордоні, ні в які ворота не лізе. Нагадаю, у своєму відео­зверненні Саакашвілі пообіцяв, що неодмінно повернеться в Україну, попри позбавлення громадянства. А якщо його не пустять прикордонники, пообіцяв «проривати» кордон.

У партії «Рух нових сил» заявили про підготовку провокацій на українсько-польському кордоні в пункті пропуску «Краковець» у день прибуття в Україну  Міхеіла Саакашвілі (10 вересня). «Очікуємо, що буде перекритий пункт «Краковець». Можливо, буде перекрита дорога, яка веде до пункту, під виглядом ремонтних робіт. Очікуємо провокацій з боку таких політиків, як Ляшко (лідер Радикальної партії. — Авт.), Мосійчук (народний депутат від фракції Радикальної партії.  — Авт.), Ківа (який вважає себе лідером Соціалістичної партії України. — Авт.)», — заявила на прес-конференції  «Руху нових сил» Ольга Галабала. А чого команда Саакашвілі хоче? Якщо планують влаштувати цирк, то чого дивуються тому, що приїдуть клоуни?

«Але наша реакція буде — сміх», —  підсумувала прес-секретар Ольга Галабала.

А, по-моєму, це не смішно.

Саакашвілі звинувачує владу, що та готує провокацію. А хіба анонсований «прорив» кордону не провокація? Одна річ проривати кордони поліції на Майдані, інша — на кордоні. Та й робити новий Майдан на кордоні — це авантюра. Це вже компрометація держави. Зрозуміло, що цю «смішну» історію «візьмуть в зуби» російські пропагандистські телеканали і будуть глузувати та знущатися і з Саакашвілі, і з Порошенка, і з «групи підтримки» обох сторін. Та найгірше — з України.

Може, вже досить робити з України посміховище? Може, треба нарешті усім політикам «подорослішати» та діяти адекватно, цивілізовано і бажано у правовому полі. Якщо Саакашвілі вважає, що його позбавили українського громадянства незаконно, треба це питання вирішити у суді. Якщо не доб’ється справедливості в українських судах, є Європейський суд з прав людини. Щоправда, там не вдасться влаштувати масштабного шоу, не буде «забійної» телекартинки. Але буде повага до закону і до держави, любов до якої не раз декларував колишній президент Грузії.

Схожі новини