Передплата 2024 «Добрий господар»

Голландсько-турецький скандал - на користь Рютте. І Ердогана...

Рютте вибив антиісламський козир із рук Вілдерса. Частині потенційних виборців Вілдерса сподобалося, що Рютте так рішуче бореться із “засиллям” турків-іммігрантів, і ці виборці проголосували за партію прем'єра.

У Європі зітхнули з полегшенням: “Нексіту”, тобто виходу Нідерландів із ЄС, який обіцяв лідер голландської Партії за свободу Герт Вілдерс, не буде. На виборах до Другої палати (нижньої палати парламенту Нідерландів) перемогла проєвропейська політична сила, яку очолює чинний прем'єр-міністр Марк Рютте. У 150-місній Другій палаті його партія матиме 33 мандати, а партія Вілдерса - тільки 20.

Саме Рютте знову формуватиме урядову коаліцію. Для цього потрібні 76 депутатів, тож партії Рютте треба домовитися щонайменше з трьома іншими. Голландська коаліціада може затягнутися на кілька місяців... Одне можна сказати точно: партії Вілдерса у коаліції не буде. Лідери усіх політичних сил, які пройшли до Другої палати, не бажають співпрацювати з популістом, який закликає... заборонити Коран.

Настільки великої переваги партії Рютте соціологи не обіцяли. Вілдерс, який будував кампанію на антиіммігрантських і антиєвропейських гаслах, ішов практично нарівні з прем'єром. Очевидно, настрої голландських виборців змінилися буквально за кілька днів до виборів. Саме тоді вибухнув гучний дипломатичний скандал між Нідерландами й Туреччиною.

У середині квітня у Туреччині відбудеться конституційний референдум, на якому громадяни вирішуватимуть, чи перетвориться Туреччина з парламентської республіки на президентську. Якщо турки скажуть “так”, повноваження Ердогана суттєво посиляться. Двоє турецьких міністрів, закордонних справ і у справах сім'ї, хотіли виступити на мітингах у Роттердамі й Амстердамі, - агітувати турків, які живуть у Нідерландах, голосувати “за”. Але голландські власті таку агітацію заборонили. Жінку-міністра у справах сім'ї взагалі в країну не пустили... Ердоган буквально вибухнув від люті! Обізвав голландців “фашистами” і пообіцяв санкції. Відносини між Нідерландами й Туреччиною зіпсувалися всерйоз і надовго...

Яким чином, спитаєте, пов'язані скандал із Ердоганом і турецькими міністрами та голландські вибори? Рютте відчув, що може використати цю ситуацію на свою користь, і зробив це. Заборонивши великі вуличні зібрання турків-мусульман, Рютте вибив антиісламський козир із рук Вілдерса. Частині потенційних виборців Вілдерса сподобалося, що Рютте так рішуче бореться із “засиллям” турків-іммігрантів, і ці виборці проголосували за партію прем'єра.

Заборона турецької агітації була сумнівною. Лідери польських партій перед виборами до Сейму агітують на мітингах у Британії,  де близько мільйона поляків-заробітчан. У Лондоні нещодавно агітував французів, які живуть на Туманному Альбіоні, кандидат у президенти Франції Емануель Макрон. Чому ж те, що дозволено полякам і французам, заборонили робити туркам? Може, голландському уряду не до вподоби, що Ердоган хоче зосередити в своїх руках іще більше влади? Гадаю, цей аргумент не був вирішальним. На відміну від логіки виборчої кампанії у Нідерландах...

Рютте і сам вибори виграв, і Ердогану з референдумом підсобив... Після того, як голландці не дали туркам-іммігрантам послухати їхніх міністрів, більшість цих турків, очевидно, проголосує на референдумі “за”.  А кому сподобається, коли тобі щось забороняють?

 

Схожі новини