Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Прожиймо рік Вогняного Півня з вогником!

28 січня за східним календарем починається рік Півня – Червоного і Вогняного, який завершиться 15 лютого 2018-го.

Хтось чекає від нього всіляких катаклізмів і навіть глобальної війни. Інші (і таких переважна більшість!) скептично ставляться до песимістичних прогнозів, вірячи, навпаки, у прийдешність доброго, світлого і злетів до щасливих висот. Напередодні цієї дати пригадаймо, що трапилося у світі у минулі «півнячі» роки.

  • 1789 — Велика французька революція.
  • 1801 — убивство російського імператора Павла І.
  • 1825 — повстання декабристів у Росії.
  • 1861 — скасування кріпацтва на території Російської імперії.
  • 1933 — Голодомор в Україні; у Німеччині до влади прийшли нацисти на чолі з Гітлером, якого 30 січня президент Гінденбург призначив рейхс­канцлером; у США закінчилася Велика депресія, яка ледь не знищила американську економіку, і був скасований «сухий закон», який діяв у країні з 1920 року; випущено перший пральний порошок.
  • 1945 — перемога над німецьким фашизмом і японським мілітаризмом у Другій світовій війні, самогубство Гітлера, початок Нюрнберзького процесу над головними нацистськими воєнними злочинцями; створення ядерної зброї у США, атомні бомбардування Хіросіми (6 серпня) і Нагасакі (9 серпня); 29 жовтня у Нью-Йорку вперше у світі з’явилися у продажу кулькові ручки.
  • 1957 — початок космічної ери: 4 жовтня СРСР запустив на орбіту перший штучний супутник Землі, а через місяць на другому супутнику в космос полетіла перша жива істота — собака Лайка. Вона була приречена на загибель, оскільки повертати на Землю космічні апарати тоді ще не вміли.
  • 1969 — збройний замах на генсека ЦК КПРС Леоніда Брежнєва: 21 січня під час зустрічі космонавтів в урядовий кортеж біля Боровицької вежі Кремля з двох пістолетів стріляв офіцер Радянської армії Ільїн. Але переплутав автомашини, випадково убивши водія однієї з них і легко поранивши двох космонавтів. У Лівії владу захопив полковник Муамар Каддафі, а Організацію визволення Палестини очолив Ясир Арафат.
  • 1981 — під час військового параду в Каїрі вбили президента Єгипту Анвара Садата.
  • 1993 — антиєльцинський путч у Москві, розстріл Білого дому — будинку російського парламенту.

Китайські астрологи прогнозують, що цьогоріч усі події розгортатимуться навколо сім’ї, і слід чекати щасливих поповнень. А от астрономи кажуть напевне: у 2017-му побачимо два сонячні затемнення. Перше з них — уже 26 лютого, кільцеве, коли із Землі буде видно обідок, який залишиться на небі від Сонця, коли воно сховається за Місяцем, а 21 серпня — повне затемнення.

Півень — птах гордий і вольовий, тож він усіляко сприятиме сильним особистостям, які зможуть досягти успіху у всіх царинах. У Китаї червоний — це колір щастя, краси і енергії, а вогонь уособлює життєдайну енергію Сонця і символізує, що багато проблем, зокрема й глобальних, просто перегорять. Тож прожиймо цей рік Червоного Вогняного Півня щасливо і з вогником!