Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наша гривня явно пересвяткувала...

Розмови типу “Трамп здасть Україну Путіну” стабільності в державі аж ніяк не сприяють. У тому числі й на валютних ринках, міжбанківському та готівковому.

Кому-кому, а українській гривні свята “не пішли”. У вівторок, 10 січня, міжбанківський валютний ринок відкрився черговим падінням національної валюти: за долар просили аж 27,4 гривні. На щастя, піке не переросло у штопор. Національний банк України відреагував на диво вчасно, оголосивши про продаж на міжбанку ста мільйонів “зелених” (НБУ продавав долари комерційним банкам по 27,10). Утім, особливого заспокоєння це ринку не принесло: міжбанк закрився у понеділок на рівні 27,20 (продаж). Про те, що панічні настрої надалі домінують, свідчить і ситуація на готівковому ринку. У понеділок увечері середній курс долара піднявся там до 28 гривень.

У попередні роки долар зазвичай “розганявся” в Україні восени. А в грудні, особливо у другій половині місяця, коли люди здавали долари, аби зробити передсвяткові закупи, “зелений” традиційно гальмував, і гривня трохи зміцнювалася. Але у другій половині грудня 2016-го наша національна валюта відчутно “схудла”. Причин фінансові експерти вбачають кілька.

По-перше, кажуть, за кілька днів до націоналізації “ПриватБанку”, коли Україною ширилися чутки на кшталт “Привату точно гаплик”, люди вимели зі своїх рахунків у цьому банку мільярди гривень готівки. Значна частина цих грошей потрапила на готівковий валютний ринок, і це “розкрутило” долар. По-друге, далеко не всі українці повірили в те, що в бюджеті були 150 “зайвих” мільярдів гривень на те, аби закрити дірку в “Приваті”. “НБУ ці гроші просто надрукує, - вирішили скептики. - Тож гривня впаде, треба купувати долари”. По-третє, хоч уряд і запевняє, що підвищення мінімальної зарплатні до 3200 гривень не призведе до подальшої девальвації національної валюти, у це вірять далеко не всі... І нарешті, ще одним чинником, який тисне на українську гривню, є загальний неспокій щодо наших перспектив у 2017 році. Розмови типу “Трамп здасть Україну Путіну” стабільності в державі аж ніяк не сприяють. У тому числі й на валютних ринках, міжбанківському та готівковому.

Дивна для нашого НБУ рішучість, продемонстрована регулятором у вівторок на міжбанку,  вселяє обережний оптимізм. Продавши сто мільйонів доларів за курсом 27,10, Нацбанк дав зрозуміти експортерам: опускати гривню значно нижче 27 гривень він наміру не має. Теоретично, після такої демонстрації від НБУ експортери мали би активніше продавати валюту на міжбанку, і курс там мав би стабілізуватися (а згодом і на готівковому ринку). Але якщо вівторковий продаж ста мільйонів доларів експортерів не переконає, якщо гривня й надалі падатиме? На жаль, впевненості в тому, що Нацбанк продовжить настільки ж рішучі валютні інтервенції, немає. Золотовалютні резерви НБУ не настільки великі, щоб регулятор ними “розкидався”... Позитивним чинником для “ гравців” на міжбанку, насамперед психологічним, міг би стати черговий транш від МВФ. Будемо сподіватися, невдовзі він надійде в Україну і заспокоїть ринок.

Схожі новини