Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Свинська еліта

Елітою в нас чомусь прийнято називати політиків, депутатів, урядовців, олігархів і банкірів. Маєш крісло, мандат, віл­лу, автопарк і яхту, діти вчаться за кордоном – отже, еліта. Вершки, так би мовити, суспільства.

Але цей термін застосовують зовсім в іншому сенсі, коли йдеться про виведені селекціонерами елітні сорти пшениці чи картоплі, великої рогатої худоби чи свиней, які дають рекордні врожаї, надої молока і нагули м’яса. В крайньому разі — елітна футбольна ліга, де грають найкращі (це, звісно, не стосується українського чемпіонату з «Карпатами» та іншими).

 У світі ж тих особистостей, які є еталоном, на яких рівняється суспільство, величають аристократами. І не стільки за дворянські титули чи за манеру поведінки, а насамперед за ступінь інтелекту і велич духовності. Так і кажуть: аристократ духа. Або лицар духа.

Ви можете назвати аристократами відомих любителів бійок Ляшка, Парасюка, Бойка? Надію Савченко, яка плете, що вітер на язик принесе, вилазить з босими ногами на своє крісло у залі засідань парламенту, курить, як швець, маючи звичку гасити недопалки об підошву взуття, любить випити і не приховує цього.

А може, це Гонтарева — аристократка із захмарними статками, цинізмом і нахабністю, які з дивовижною силою передалися синові-мажору? Чи Аваков з його роздаровуванням нагородної (невідомо за які подвиги) зброї таким же «аристократам», із «заносами» і провалами аж до призначення своєю заступницею 24-річної дівулі (ще одна новоявлена «елітка») без найменшого професійного і життєвого досвіду, яка полюбляє фотографуватися наголяса? Взагалі елементарні інтелектуальні здібності цього «лицаря духа» викликають великі сумніви і занепокоєння, оскільки навіть на міністерській посаді він не годен вивчити державну мову. Та й уряднички дрібнішого штибу — обласного, міського, навіть районного — вважають себе елітою, співвідносячи, правда, це до свого масштабу.

Для мене аристократи — Ніна Матвієнко, Ігор Юхновський, Юрій Рибчинський, Борис Патон, Іван Дзюба, Юрій Щербак. Учитель цілих поколінь журналістів Володимир Здоровега, який народився у селянській сім’ї на Тернопільщині і став велетом у царині науки і публіцистики. Як і княгиня української мови Олександра Сербенська — дай Боже їй здоров’я і всіляких гараздів!

До названих тут хтось додасть ще й інші імена (саме імена, якими стали їхні прізвища), але певен: це також будуть інтелігенти, інтелектуали. Якраз їх у владі не видно.

Елітні породи свиней споживають багацько добірних кормів і все ніяк не наситяться, нагулюючи вагу. Але ми самі потураємо встановленому новітньою елітою правилу: кожній свині — по кориту, до кожного корита — по одній свині. Кленучи владу на чім світ стоїть, голосуємо на кожних виборах і перетворюємо парламент на свинарник.

Схожі новини