Передплата 2024 «Добрий господар»

“Бук” - російський, і прибув із Росії”. Що й треба було довести

Кремль дуже старався покласти провину за збитий MH-17 на Україну. Російські генерали організовували прес-конференції, на яких, опираючись на дані “космічної розвідки”, доводили причетність “українських фашистів” до збиття “Боїнга”... Не вийшло!

Міжнародне розслідування катастрофи малайзійського “Боїнга” зробило великий крок уперед. Ні, імена безпосередніх виконавців злочину ще не названо. Його натхненники також, як і раніше, ховаються від правосуддя... Але на все свій час. Слідство обіцяє, рано чи пізно усі винні постануть перед судом. Бажано перед Міжнародним трибуналом у тій же Гаазі, де про офіційні висновки розслідування розповіли 28 вересня керівники поліції і прокуратури Нідерландів.

По-перше, встановлено, що 17 липня 2014 року літак, який виконував рейс МН-17 “Малайзійських авіаліній” з Амстердама до Куала-Лумпура, було збито ракетою, запущеною із землі. Отже, російську маячню про український штурмовик Су-25, який начебто збив “Боїнг”, остаточно відкинуто. По-друге, встановлено, що ракету випустив протиповітряний комплекс “Бук”. По-третє, що цей “Бук” у момент запуску ракети перебував на території, контрольованій проросійськими бойовиками-сепаратистами. І нарешті, дуже важливий четвертий висновок: комплекс “Бук” прибув на Донбас із території Росії, а після того, як знищив пасажирський “Боїнг” (загинули 298 осіб), цей “Бук” повернувся на територію РФ.

Скажете, про все це вже давно відомо... Так - але це були дані хоч і авторитетних, але все ж неофіційних розслідувань. А зараз версію, яку від самого початку відстоювала Україна (надавши неспростовні докази, зокрема, аудіозаписи розмов бойовиків, які “крутили” у Гаазі під час доповіді 28 вересня),підтвердило офіційне міжнародне слідство.

Що далі? Розслідування триватиме, адже мусить встановити безпосередніх виконавців злочину, а також усіх, хто був до нього причетний. "Є близько ста підозрюваних, або тих, хто тим чи іншим чином можуть бути пов'язані зі збиттям або транспортуванням комплексу, - заявив один із доповідачів у Гаазі. - Ці люди або керували "Буком", або організували його перекидання до місця запуску ракети". Як розповів доповідач, слідство мусить встановити, чиї саме накази виконував екіпаж “Бука”. Тільки тоді, мовляв, усім підозрюваним особам можна буде висунути офіційне звинувачення.

Тих, хто переганяв “Бук” і тиснув на кнопку, слідство назвати зможе. Щоправда, не впевнений, що ці люди досі живі... Натомість тих, хто спланував цю злочинну операцію, дістати буде важче. Рішення про застосування такої потужної зброї, як “Бук”, могло бути прийняте тільки на рівні вищого військового і політичного керівництва Росії. Іншими словами, ниточки тягнуться до Путіна... Чи захочуть на Заході офіційно звинуватити у вбивстві 298 осіб людину, яка керує державою з величезним ядерним потенціалом? Не факт.

Утім, навіть ті офіційні висновки, які уже зроблено, є великою перемогою Києва. Кремль дуже старався покласти провину за збитий “Боїнг” на Україну. Брехливі кисельови-соловйови день і ніч кричали з телеекранів про “український штурмовик”. Російські генерали організовували прес-конференції, на яких, опираючись на дані “космічної розвідки”, доводили причетність “українських фашистів” до збиття “Боїнга”... Не вийшло! Брехнею світ пройдеш, та назад не вернешся...

 

 

Схожі новини