Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Саркозі втомився “страждати”... Але страждань українців не помічає

Запрошення на економічний форум до Санкт-Петербурга Ніколя Саркозі відробив на всі сто. Говорив, таке враження, за папірцем, написаним у у Кремлі. Чи не найбільше зло, переконаний екс-президент Франції, - це запроваджені Євросоюзом проти Росії санкції.

Європейська інтеграція України нажила собі нового ворога. Як це не прикро, в одній з ключових країн Європейського Союзу - у Франції. Її екс-президент Ніколя Саркозі прибув до російського Санкт-Петербурга на традиційний Міжнародний економічний форум. Сумнівний захід. Державний департамент США навіть рекомендував американським бізнесменам на цей форум не їхати. У Вашингтоні рекомендацію обгрунтували наявністю “ризиків, як економічних, так і репутаційних, що пов'язані з контактами з вищим керівництвом країни, яка зневажає фундаментальні принципи міжнародного права шляхом військового втручання на території сусідньої держави». Але Саркозі, що неодноразово вляпувався у скандали (чого варта лише історія з фінансуванням його виборчої кампанії брудними грошами екс-диктатора Лівії Каддафі) “репутаційних ризиків” не боїться... Тим паче, коли на берегах Неви на нього чекає старий приятель Путін.

Запрошення на форум Ніколя Саркозі відробив на всі сто. Говорив, таке враження, за папірцем, написаним у у Кремлі. Чи не найбільше зло, переконаний екс-президент Франції, - це запроваджені Євросоюзом проти Росії санкції. "Треба прибрати санкції, у нас і без цього достатньо проблем. Ми не можемо дозволити собі страждати, і найсильніший має простягнути руку першим". Угадайте з трьох разів, кого Саркозі вважає “найсильнішим”? Росію і президента Путіна. (Якщо це не лизоблюдство, тоді що?) Мовляв, якщо Москва скасує санкції проти ЄС, запроваджені у відповідь на європейські санкції, тоді й Брюссель свої санкції зніме... Чи сам Саркозі вірить у те, що верзе? Сумніваюся. Але йому важливо, по-перше, озвучити те, що хоче чути Путін. Кремль тепер має додатковий аргумент: “Ось і Сарокозі говорить, що санкції треба знімати”... А по-друге, Саркозі надіслав сигнал французьким виборцям, зокрема, фермерському лобі, незадоволеному певними втратами через російські санкції. Президентські вибори у Франції наступного року, і Саркозі, ймовірно, знову балотуватиметься.

А далі Саркозі взявся повчати Україну. За його словами, Київ "не може вибирати одного або іншого з партнерів: Україна є другом Росії і повинна бути другом Європи”. Того, що наш східний “друг” окупував українські Крим і частину Донбасу, вбив сотні тисяч українців, французький друг Путіна воліє не помічати… “Я завжди вважав, що буде помилкою інтегрувати Україну в НАТО і Європу", - заявив Саркозі. Не тільки вважав - усе робив для того, щоб цієї інтеграції не було!  Достатньо згадати саміт НАТО в Бухаресті 2008 року, коли нам і грузинам не надали План дій щодо членства в Альянсі. Саме категоричне “ні” тодішнього президента Франції визначило позицію Берліна, який не захотів сваритися з Парижем. А вже у серпні того ж року Росія, заохочена беззубістю Альянсу, напала на Грузію. “Миротворцем” тоді був саме Саркозі. І хіба випадково, що домовленості щодо відведення російських військ на початкові позиції, підписані за посередництва Саркозі, Москва навіть не збиралася виконувати?

Ну і який кремлівський “темник” без страшилок про утиски в Україні російської мови? Як заявив Саркозі, "в Україні російськомовна меншина почувається обмеженою в правах”. І ще таке: “Дуже негативним рішенням українського уряду буде усунення російської мови як офіційної мови України, коли 30% населення говорить російською. Не можна заборонити їм говорити російською". А хіба хтось колись забороняв?! Але Саркозі озвучив саме ті тези, які використав Кремль для виправдання своєї агресії в Україні.

Якщо Ніколя Саркозі знову в'їде у Єлисейський палац, Путін матиме в ЄС потужного союзника. А Україна - велику перешкоду на шляху нашої євроінтеграції. Добре хоч, безвізовий режим нам обіцяють надати, хоч процес іде важко, уже цього року. А то б і тут палиці в колеса вставляв...

Схожі новини