Передплата 2024 «Добра кухня»

«Чорна каса» Януковича: від сорому ніхто не помер...

Оприлюднення “чорної бухгалтерії” Партії регіонів не справило ефекту інформаційної бомби, що вибухнула і мала би під своїми завалами поховати політиків, про яких йдеться у документах.

Схоже, українці психологічно вже втомилися від викриттів, журналістських розслідувань, офшорних скандалів, які закінчуються нічим. Чи понесуть продажні політики і чиновники якусь відповідальність після останнього витоку компромату? На жаль, підстав для оптимізму небагато. Про моральну відповідальність годі казати. Ці люди давно забули, що таке мораль. А кримінальна відповідальність можлива лише за однієї умови — політичної волі перших осіб. Донині ознак, що ця воля з’явиться, не було. Тож є всі підстави припускати, що і з цієї великої хмари рясний дощ не піде...

Хоча, здавалось би, ось вам вражаючі цифри і факти, конкретні прізвища і їхні автентичні автографи. 2 мільярди доларів лише протягом одного року (2012) було виплачено готівкою на підкуп політиків та чиновників високого рангу! Хабарі по 500 тисяч доларів, по мільйону! Все таємне стало явним. Все на долоні. І що далі? Та нічого! Ніхто не помер від сорому, навіть голову попелом не посипав. Лише один Тарас Чорновіл визнав, що отримував гроші від “регіоналів” і готовий свідчити. Та хто буде звертати увагу на Тараса Чорновола? На нього і раніше дивились як на блаженного... Усі ж інші фігуранти “амбарної книги”, прізвища і діяння яких усім добре відомі, в один голос заперечують, що коли-небудь брали “гонорари”. Голова ЦВК Михайло Охендовський так старанно віднікується, що аж до анекдотичного. “Ніколи хабарів не брав і не отримував”, - метушливо прокоментував суму понад мільйон доларів, за які особисто розписався у “амбарній книзі” “регіоналів”. А дехто ще й права качає, піар собі на цьому робить, мовляв, нас хочуть скомпрометувати, бо влада нас боїться...

Натомість як води до рота набрали представники так званих компетентних органів. Ніхто з головних державних борців з корупцією не прокоментував скандал з “чорною касою”. Вже не кажу про те, щоб когось взяли за одне місце. Той же Охендовський каже, що жоден представник правоохоронних органів до нього з цього приводу не звертався. 

“Чорна бухгалтерія” - це справжній тест на професійну придатність і спроможність новоутворених антикорупційних структур. Вже майже рік працює НАБУ, але наразі жодна справа не була доведена до суду. Принаймні суспільство про це нічого не знає. Зараз у НАБУ є унікальна можливість розслідувати очевидні факти політичної корупції, які просто впали їм у руки. Готові документи, де є і факти корупції, і докази — прізвища, розміри хабарів і підписи хабарників! Що ще треба для того, аби нарешті демонстративно покарати негідників? НАБУ достатньо довести хоча б один факт підкупу, щоб легітимізувати усю “амбарну книгу”. 

Ну, а народу залишається сподіватися, що хоч цього разу викривальні документи не загубляться у чиємусь сейфі, як нещодавно загубилося у кабінеті генерального прокуратора подання на арешт Юрія Бойка, та не зникнуть у невідомому напрямку, як знаменитий золотий батон.

Схожі новини