Передплата 2024 ВЗ

Чутки, що Австрія виходить з Шенгенської угоди, сильно перебільшені!

Інформація у ЗМІ про те, що Австрія призупила дію Шенгенської угоди і впроваджує тотальний контроль на кордоні, дещо перебільшена, чи, радше, не зовсім точна.

Першими її поширили деякі російські ЗМІ минулої суботи ввечері, посилаючись на інтерв'ю канцлера Австрії Вернера Файмана газеті Osterreich (Австрія). Свідомо чи не свідомо були не зовсім точно перекладені його слова. Журналісти процитували канцлера, мовляв, Шенгенські правила в Австрії "тимчасово анулюються". Багато хто зрозумів, що Австрія ледь не виходить з Шенгенської угоди. Отже, подорожуючі, які мають шенгенську візу, були стурбовані тим, що відтепер не зможуть потрапити до Австріі. Насправді це не так.

Журналіст "ВЗ" на другий день після оприлюднення у ЗМІ заяви канцлера якраз  їхала до Австрії через Угорщину. Готувалася до гіршого. Як мінімум вистояти у черзі на кордоні декілька годин. Однак ніякого "тотального контролю" на автобані не було: ані австрійських прикордонників, ані правоохоронців. Кордон як і раніше був вільним, точніше ніякого кордону не було. Автомобілі лише трохи збивали швидкість.

Ситуацію з резонансною заявою австрійського канцлера на прохання журналіста "ВЗ" прокоментував Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австрії Олександр Щерба (на фото). За його словами, в Австрії останні кілька місяців увага громадськості зосереджена лише на одному болючому питанні - це біженці.

"Більшість австрійців вважають, що влада у розв'язанні цієї проблеми робить не достатньо- каже пан Щерба, - Що Австрія надто відкрита, відтак надто вразлива. Справді, кордони відкриті і біженці через Австрію можуть вільно пересуватися з півдня на північ у Німеччину або в Швецію. При цьому багато біженців залишалися тут. Тому на певному етапі було прийнято рішення вжити жорстких заходів, щоб Австрія перестала бути "прохідним двором". Для цього було зроблено два кроки. Перше: минулого тижня питання біженців було передано з парафії міністерства внутрішніх справ у міністерство оборони. Тобто тепер цим питанням буде займатися армія. І друге: було прийнято рішення ввести жорсткий контроль на кордонах, подібний до того, що вже певний час діє на кордоні з Німеччиною. У чому полягає цей контроль, скажімо, для украінців, що мають шенгенську візу? Ви їдете по автобану, на певному етапі біля формального кордону починається "корок", стоїте годину-дві, вас просять показати документи. Подивляться, чи чинна ваша віза і ви спокійно їдете далі". Отже, українцям, які мають Шенген, перейматися нема чим. А "корків" , зокрема, з боку Угорщини, наразі немає. Олександр Щерба припускає, що контроль буде запроваджуватися, коли з'явиться чергова хвиля біженців. Наразі, каже, потік мігрантів призупинився.

P.S. Австрійська влада прийняла рішення обмежити кількість іммігрантів 30 тисячами на рік

Схожі новини